A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség jelentősége vitán felüli. A csökkenése látványos és emberi léptékben mérve is érezhető, arról nem is beszélve, hogy mindezért javarészt mi, emberek vagyunk felelősek. Miért okoz ez ekkora problémát, és tudunk-e ellene tenni?
Fontos már az elején leszögeznünk, hogy a biodiverzitás nélkül mi sem létezhetünk, az ember is része a nagy egésznek. A fajok és a gének változatossága, az élőhelyek fenntartása nélkül társadalmunk és gazdaságunk nemcsak hatalmas hiányt élne meg, hanem fennmaradni sem igen tudna. Ennek fényében érdemes átgondolnunk, hogyan viszonyulunk a természethez és a közvetlen környezetünkben élő fajokhoz.
A biodiverzitás helyzete számokban
Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a helyzet nem tĂşl fĂ©nyes. Az IPBES (BiolĂłgiai SokfĂ©lesĂ©g Ă©s Ă–koszisztĂ©ma-szolgáltatás Kormányközi TestĂĽlet) jelentĂ©se alapján a bolygĂł szárazföldi terĂĽleteinek 75%-át, a tengerek Ă©s Ăłceánok 66%-át alakĂtotta át az emberi tevĂ©kenysĂ©g.
Hatalmas méterű területet használunk fel mezőgazdasági tevékenységekre, erőforrások kitermelésére. 1980-hoz képest 100%-os növekedést produkáltunk a megújuló és nem megújuló erőforrások kitermelését illetően: ez évente 60 milliárd tonnát jelent. Az egy főre eső anyagfelhasználásunk pedig 15%-kal nőtt 1980 óta.
A vizes Ă©lĹ‘helyek helyzete a legrosszabb: 1700 Ă©s 2000 között 85%-uk tűnt el. Az erdĹ‘khöz viszonyĂtva 3-szor gyorsabban fogyatkoznak.
A tudomány jelenlegi állása szerint 1,75 milliĂł fajt ismerĂĽnk, de ennĂ©l jĂłval több, 9–14 milliĂłnyi faj lĂ©tezĂ©sĂ©t valĂłszĂnűsĂtik. A kihalás termĂ©szetesen is bekövetkezik: ennek mĂ©rtĂ©ke Ă©vente 1–5 faj. Jelen Ă©letĂĽnkben ĂłránkĂ©nt elbĂşcsĂşzunk egy fajtĂłl, sok esetben mĂ©g azelĹ‘tt, hogy megismertĂĽk volna.
A hatodik kihalásért az ember felel
A korszakot, amelyben Ă©lĂĽnk, hatodik kihalási idĹ‘szakkĂ©nt tartják számon a szakĂ©rtĹ‘k. PribĂ©li Levente biolĂłgus elmondta, hogy a földtörtĂ©netben ez az elsĹ‘ olyan kihalási hullám, amelyet egyetlen faj, az ember tevĂ©kenysĂ©ge okoz. A hullámot semmilyen termĂ©szeti katasztrĂłfához nem köthetjĂĽk, Ăgy a korábbiakhoz kĂ©pest pĂ©ldátlan a helyzetĂĽnk.
SzakĂ©rtĹ‘nk azt is kiemelte, hogy a fajkihalások visszafordĂthatatlan esemĂ©nyek, tehát azt a fajt, amelyiket elveszĂtjĂĽk, nem tudjuk „újrateremteni”. Habár vannak erre biotechnolĂłgiai prĂłbálkozások, Ă©s Ă©vmilliĂłk alatt talán elĂ©rhetĹ‘ ugyanez az diverzitási szint, az Ă©letközössĂ©gek vĂ©glegesen átalakulnak.
Ennek pedig vĂ©gzetes következmĂ©nyei lehetnek. Hiszen a biodiverzitás lĂ©nyege az egyĂĽttĂ©lĂ©s, az egymásra Ă©pĂĽlĹ‘ láncok sokasága. Ha ebbĹ‘l egyre több elemet elveszĂtĂĽnk, a láncolat felborul. TermĂ©szetesen minĂ©l sokszĂnűbb az Ă©lĹ‘világ, annál „kisebb” gondot okoz ez a folyamat.
Ember tervez: hogyan hat ránk a biodiverzitás csökkenése?
Pribéli Levente szerint több aspektusból kell néznünk azt, miként hat ránk a biológiai sokféleség csökkenése.
Az etikai oldal
A biolĂłgus szerint fontos, hogy erkölcsi oldalrĂłl is megfigyeljĂĽk, mi zajlik körĂĽlöttĂĽnk. Hiszen fĂ©lig-meddig tudatosan járjuk az ökolĂłgiai válság felĂ© vezetĹ‘ utat. Tisztában vagyunk a következmĂ©nyekkel, tudjuk, hogy rengeteg fajt kipusztĂtunk azzal, hogy egyre többet Ă©s többet akarunk. Ez a tudatosság pedig jelen van az esĹ‘erdĹ‘k kiirtásában, a szántĂłföldek művelĂ©sĂ©ben, a vizes Ă©lĹ‘helyek pusztĂtásában.
Az emberi élet fenntartása
Habár a köztudatban ökoszisztĂ©ma-szolgáltatások nĂ©ven emlegetik, sokkal valĂłságosabb a megfogalmazás Ăgy: a termĂ©szet emberi Ă©lethez valĂł hozzájárulása. Mindezt három fĹ‘ csoportba sorolhatjuk: az anyagi, a nem anyagi Ă©s a szabályozĂł hozzájárulások. Az anyagiak közĂ© tartozik pĂ©ldául a faanyag vagy a gyĂłgyszerek egyes alapanyagai. A nem anyagiak közĂ© sorolhatjuk a gyönyörködtetĂ©st, a lelki egĂ©szsĂ©gĂĽnkhöz valĂł hozzájárulásokat, az inspirálĂłdás lehetĹ‘sĂ©gĂ©t. A szabályozĂłk közĂ© pedig pĂ©ldául a talaj termĂ©kenysĂ©gĂ©nek biztosĂtása tartozhat vagy az Ă©ghajlat-szabályozĂł szerep. Tehát rendkĂvĂĽl fontos kiemelnĂĽnk, hogy milyen mĂ©rtĂ©kben fĂĽggĂĽnk a termĂ©szettĹ‘l, ezáltal magátĂłl a biodiverzitástĂłl is.
Sarkalatos pont a mezőgazdaság
A mezőgazdaság és a földművelés nagyon fontos a biodiverzitásban, elég csak a beporzókra gondolni: nélkülük sok esetben nem lenne termés. Szerepük különösen kardinális a témakörben, hiszen a beporzók eltűnése miatt évente 235–577 milliárd dollár értékű termény kerül veszélybe.
A mezőgazdasági termelésünk óriási mértékben növekszik: 1970 óta 300%-kal magasabb a termelési érték. Ez azért is probléma, mert vele párhuzamosan a termőképesség csökken, szárazföldi területeink 23%-án már érezhető a talajromlás.
Nagyon fontos kiemelni a kistermelők tevékenységét. A globális növénytermesztés 30%-áért ugyanis a kis területen gazdálkodók felelnek, nekik köszönhető a még meglévő agrobiológiai sokféleség.
Ahhoz, hogy lássuk, pontosan hogyan is okozza az emberi tevĂ©kenysĂ©g a biodiverzitás csökkenĂ©sĂ©t, PribĂ©li Levente öt közvetlen hajtĂłerĹ‘t kĂĽlönböztet meg a már emlĂtett IPBES-t idĂ©zve:
- Az Ă©lĹ‘helyek átalakĂtása: a felhasznált terĂĽlet fokozatos növekedĂ©se, ember általi megváltoztatása.
- A közvetlen túlzott használat: egyes fajok vagy élőlénycsoportok túlzott vadászata, illetve halászata.
- KlĂmaváltozás: ez nem szorul kĂĽlönösebb magyarázatra.
- A különböző szennyezések: a vegyszerek használata.
- InvazĂv fajok: a behurcolt fajok terjesztĂ©se.
Ezeknek szinte mindegyike szorosan összefügg a ma alkalmazott mezőgazdasági gyakorlatokkal is. A probléma gyökere azonban mélyebben, társadalmi-gazdasági rendszerünk működésében és az emberi népesség trendjeiben keresendő, ezekből is következnek a káros gyakorlatok.
InvazĂv fajok: rettegjĂĽnk tĹ‘lĂĽk?
Az invazĂv fajokrĂłl Ă©rdemes kĂĽlön beszĂ©lni, hiszen elválaszthatatlanok a biodiverzitás globális csökkenĂ©sĂ©nek jelensĂ©gĂ©tĹ‘l. A behurcolt fajok okozta legnagyobb gond az Ă©letközössĂ©gek drasztikus átalakulása. A biolĂłgus szerint az Ăşj fajok betelepĂtĂ©se az Ĺ‘shonos fajok Ă©letközössĂ©gĂ©be az ott Ă©lĹ‘ket felkĂ©szĂĽletlenĂĽl Ă©ri. Nem kĂ©pesek alkalmazkodni az Ăşj fajhoz, sok esetben termĂ©szetes ellensĂ©gĂĽk sincs. A növĂ©nyek esetĂ©ben elĹ‘fordulnak olyan – Ăşgynevezett allelopatikus – hatások, amelyek gátolják más növĂ©nyek növekedĂ©sĂ©t, csĂrázását, tehát a behurcolt növĂ©ny olyan vegyĂĽletet termel, amely komoly károkat okoz. Ugyanis ahol a betelepĂtett növĂ©ny Ĺ‘shonos, a többi fajjal egyĂĽtt fejlĹ‘dve az egĂ©sz Ă©lĹ‘lĂ©nycsoport hozzá tudott szokni a sajátos vegyĂĽletekhez, mĂg az Ăşj terĂĽleten ez a folyamat nem ment vĂ©gbe.
Tehát maga a jelensĂ©g evolĂşciĂłs okokra vezethetĹ‘ vissza. Habár korábban is voltak vándorlások, idĹ‘nkĂ©nt átkerĂĽlhettek fajok nagyon kĂĽlönbözĹ‘ helyekre, ennek lĂ©ptĂ©ke mára igencsak megváltozott. RĂ©gen egy-egy faj akár soha nem kerĂĽlhetett át egy másik kontinensre, mĂg ma ez egyszerűen Ă©s gyorsan megtörtĂ©nhet.
Hogyan segĂthetĂĽnk a biodiverzitás fennmaradásában?
PribĂ©li Levente szerint a politikai döntĂ©shozĂłknak termĂ©szetesen Ăłriási szerepĂĽk van a problĂ©ma csökkentĂ©sĂ©ben, de mi magunk is tehetĂĽnk a megoldásĂ©rt. David Suzuki nyomán egyĂ©nkĂ©nt 3 fĹ‘ lehetĹ‘sĂ©gĂĽnk van a cselekvĂ©sre: az egyĂ©ni Ă©letmĂłdváltás, a politikai (közĂ©leti) aktivitás Ă©s a közössĂ©gĂ©pĂtĂ©s. Az alábbiakban nĂ©hány lehetĹ‘sĂ©get sorolunk fel az egyĂ©ni Ă©letmĂłdváltást illetĹ‘en.
- Kevesebb fogyasztás: evidensnek tűnhet, sokan mégsem teszik meg. Az, hogy a szükségleteinkre koncentrálunk, kevesebbet vásárolunk, követjük a szezonalitást, nem dobunk ki ételt, hatalmas lépések a sokféleség fennmaradásáért.
- Helyi termékek fogyasztása: a behurcolás, a pazarlás legjobb ellenszere a helyi termékek fogyasztása, a kistermelők támogatása.
- Saját termelĂ©s, kertĂ©szkedĂ©s: amit tudunk, termeljĂĽnk meg! Ezzel sokat tehetĂĽnk a talaj romlása Ă©s a pazarlás ellen. Ma már kismilliĂł megoldás lĂ©tezik kertĂĽnk fajbarát kialakĂtására. Gondolhatunk a mĂ©hlegelĹ‘kre, a növĂ©nytársĂtásokra, a darázsgarázsok kialakĂtására vagy a termĂ©szetvĂ©delmi farakás lĂ©trehozására.
Nem lehet tehát kĂ©rdĂ©ses a problĂ©ma lĂ©tezĂ©se, a megismerĂ©sĂ©vel már egy lĂ©pĂ©ssel közelebb juthatunk a megoldáshoz. Ha csak annyit teszĂĽnk, hogy bevezetĂĽnk egy hĂşsmentes napot, vagy szezonális Ă©lelmiszerek fogyasztását rĂ©szesĂtjĂĽk elĹ‘nyben, piacon vásárolunk, már tettĂĽnk is egy kis lĂ©pĂ©st a megoldás felĂ©. Ne feledkezzĂĽnk meg arrĂłl, hogy a biodiverzitás fennmaradása a mi Ă©rdekĂĽnk is, Ă©s ami most termĂ©szetes, az visszafordĂthatatlanul eltűnhet, ha nem vigyázunk.