Már van eredménye a Nagy Zöld Falnak

Már van eredménye a Nagy Zöld Falnak
Már van eredménye a Nagy Zöld Falnak

A közel 8000 kilométer hosszan tekergő erdősáv úgy tűnik nem olyan egy buja dzsungel lesz, mint ahogyan azt sokan képzelték, mégis fontos eszköz lehet a sivatagosodás és a terület kiszáradásának visszafordítására.

Nemrég mi is beszámoltunk az Ecosia nevű webes kereső vállalásáról, ami alapján 1 milliárd fa ültetésével támogatnák a projektet. Akkor azt is megemlítettük, hogy a párizsi One Planet Summit nevű januári klímacsúcson több mint 14 milliárd dolláros támogatást szavaztak meg a 11 afrikai ország részvételével zajló programnak.

A Nagy Zöld Fal eredeti koncepciója szerint egy 18 millió hektáros, 8 ezer kilométer hosszan tekergő erdősávot hoztak volna létre, amely buja dzsungelként futott volna keresztül a kontinensen. Az elkezdődő fásítási programok egy része kudarccal végződött, az eddig telepített állomány 80%-a ugyanis elpusztult.

A projektet most újratervezték, és már nem dzsungel, hanem egy szárazságtűrő fákkal, cserjékkel tarkított füves térség kialakítása a cél, mely 15 kilométer szélességben futna az eredeti nyomvonalon, a Szahara déli határában. A szárazságtűrő növények árnyékában később gyümölcsfákat és zöldségféléket is telepíthetnek, a növényzet pedig csökkenti majd a párolgást és a csapadék lefolyását. Így egy vízben gazdagabb terület jön létre, ahol az elmúlt évtizedekben kiszáradó kutak vízhozama is megnő majd a talajvíz szintjének emelkedése miatt.

Ahogy a qubit írja, friss adatok szerint a most megtámogatott kontinentális zöldítési programnak már kimutatható hatása van: a Szahara déli kiterjedése először csökkent tendenciózusan az elmúlt 6 ezer évben.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit) Borítókép: unccd

search icon