

A salátákra általában fogyĂłkĂşrás Ă©telkĂ©nt, köretkĂ©nt tekintĂĽnk, pedig van Ă©let az ecetes lĂ©ben ĂşszkálĂł fonnyadt leveleken Ă©s a cĂ©zársalátán tĂşl is! Ráadásul egyre szĂ©lesebb Ă©s szĂnesebb a kĂnálat, a nyári melegben pedig egy jĂłl összeállĂtott szĂnes salátatál frissĂtĹ‘ Ă©s laktatĂł finomság lehet. A zöld leveles zöldsĂ©gbĹ‘l számtalan tĂpus lĂ©tezik, van, amelyik már mindenki számára ismerĹ‘s, de tartogatunk meglepetĂ©seket is.
Azt talán mondanunk sem kell, hogy minden Ă©tkezĂ©shez Ă©rdemes zöldsĂ©get fogyasztani. EbbĹ‘l a megközelĂtĂ©sbĹ‘l a saláta igazi jolly joker, hiszen megmosva, önmagában is bármilyen Ă©tel kiegĂ©szĂtĹ‘jekĂ©nt megállja a helyĂ©t.
RĂ©gebben ugyan „nyĂşlkajakĂ©nt” aposztrofálták a salátát, mára már mindenki tudja, hogy ennĂ©l azĂ©rt sokkal több van benne. Zseniális főételeket kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le, de köretkĂ©nt is elsĹ‘ osztályĂş megoldás. Hogyan is maradhatna ki a saláta a Meatless Monday rovatunkbĂłl?
Saláta a kertben
Habár a saláta szĂł hallatán sokan egyedĂĽl a fejes salátára asszociálnak, megannyi szĂnes Ă©s kĂĽlönleges salátafajta lehet a kertĂĽnk Ă©ke. PĂ©ldául a tĂ©pĹ‘saláta, a kötözĹ‘saláta, a jĂ©gsaláta, az endĂvia, a rukkola, a cikĂłria vagy a galambbegysaláta, hogy csak nĂ©hányat emlĂtsĂĽnk.
Az egyiptomiaktól a görögök révén érkezett Európába, Magyarországon a 17. században került a tányérra. Mivel termesztése egyszerű, nem csoda, hogy a legtöbb kiskertben megtalálható.
A kissĂ© lĂşgos talajt kedveli, de nem kifejezetten igĂ©nyes. A talaj javĂtásának persze örĂĽl, de ez melyik növĂ©nyre nem igaz? VĂzigĂ©nye elsĹ‘sorban a növekedĂ©si idĹ‘szakban magas, azonban a tĂşl sok nedvessĂ©g nem kedvez neki. JĂłl tűri a hideget, a nagy melegtĹ‘l gyakran felmagzik.
Érdemes figyelnünk arra, hogy konyhakertünk adottságainak megfelelő fajtákat válasszunk, és szakaszosan ültessük őket. Tavasszal, szabadföldi vetésre nyári fajtát válasszunk a felmagzás elkerülésére! A retekkel egyidőben elvethetjük a magokat, ha pedig nyáron felszabadul egy kis hely a kertben, ezt bátran megismételhetjük.

A leggyakoribb fejesek: a fejes saláta és a jégsaláta
A saláták sorának bemutatását kezdjĂĽk a kĂ©t klasszikussal, amelyek a legnagyobb nĂ©pszerűsĂ©gnek örvendenek. Az Ă©lĂ©nk zöld fejes saláta hĂşsos levele vega burgerek, szendvicsek Ă©s persze a tojásos nokedli kiegĂ©szĂtĹ‘jekĂ©nt is kiválĂł. De nemcsak nyersen fogyaszthatĂł, hanem levesnek Ă©s fĹ‘zelĂ©knek is elkĂ©szĂthetjĂĽk: fokhagymás, tejszĂnes, tejfölös mártással akár hidegen is fogyaszthatjuk. Fontos, hogy a fejes saláta leveleit kĂ©zzel tĂ©pkedjĂĽk, ne pedig kĂ©ssel szeleteljĂĽk, kĂĽlönben megbarnul.
Érdemes hűtĹ‘ben, lehetĹ‘leg lĂ©gmentesĂtett dobozban tárolni, Ăgy nĂ©hány nappal tovább friss marad. A jĂ©gsaláta vĂztartalma magasabb, roppanĂłsabb, feszes levelei jobban bĂrják a gyűrĹ‘dĂ©st, Ăgy egĂ©szben is tárolhatjuk a hűtĹ‘szekrĂ©nyben. Felhasználása a fejes salátáéhoz hasonlĂł: zöldsalátakĂ©nt, valamint szendvicsekbe, burgerekbe, mexikĂłi Ă©telek mellĂ© ajánljuk. MindkĂ©t fajta jĂł hatással van az emĂ©sztĂ©sre, bĹ‘velkedik rostokban, vitaminokban.
Római saláta: nem csak a cézársaláta alapja
A hatalmas levelű saláta legtöbbször cĂ©zársalátában fordul elĹ‘. (Tudtad, hogy ez az Ă©tel egy olasz–mexikĂłi származásĂş hotel- Ă©s Ă©tteremtulajdonostĂłl, Cesare CardinitĹ‘l származik?) Nyersen törtĂ©nĹ‘ fogyasztása mellett lĂ©tezik egy elĂ©g szokatlan elkĂ©szĂtĂ©si mĂłdja: sokszor grillezik vagy pirĂtják, majd citrommal, fokhagymás olajjal, vajjal tálalják. Remek kiegĂ©szĂtĹ‘je Ăgy más grillezett zöldsĂ©geknek, zöldsĂ©gpogácsáknak, sajtoknak, de magában is megállja a helyĂ©t.

ĂŤnyenceknek: az endĂvia Ă©s a radicchio
Ez a kĂ©t fajta kesernyĂ©sebb Ăzű, szárazabb levelű, a klasszikus salátátĂłl több tekintetben eltĂ©r. Az olasz konyhában mindkĂ©t fajtát elĹ‘szeretettel használják. A radicchio bordĂł szĂnĂ©vel Ă©s erĹ‘teljesebb ĂzĂ©vel bármilyen nyers fogást feldob, de grillezni vagy párolni is lehet, ahogy az endĂviát is. Az endĂviasalátábĂłl rakott változatot is szoktak kĂ©szĂteni sajttal, tejszĂnnel. A masszĂvabb levelek snackkĂ©nt, mártogatĂłskĂ©nt mutatĂłs vendĂ©gvárĂł falatok is lehetnek.

KĂĽlönleges Ăzűek: a rukkola Ă©s a mizuna
A kĂ©t, kinĂ©zetre nagyon hasonlĂł leveles zöldsĂ©g egyre elterjedtebb itthon is. Rukkolát már több salátakeverĂ©kben, olasz tĂ©sztaĂ©telben Ă©s pizzán is találhatunk, de pikáns pestĂłt is kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le, a diĂłval nagyon jĂł párost alkotnak. Az enyhĂ©n csĂpĹ‘s, borsos Ăzű rukkola emĂ©sztĂ©st segĂtĹ‘, vĂ©rkĂ©pzĹ‘ hatásĂş, csökkenti a gyulladásokat, Ă©s magas a rost- Ă©s folsavtartalma is. A mizuna nemcsak kinĂ©zetre, de Ăzre is hasonlĂt a rukkolára, viszont egĂ©szen más vidĂ©krĹ‘l Ă©rkezett: KĂnábĂłl. Manapság Japánban is nagyon nĂ©pszerű. Magában, nyersen erĹ‘teljes Ăzű, ázsiai Ă©telekben viszont kiválĂł. Fogyasztatjuk más zöldsĂ©gekkel egyĂĽtt, rizses Ă©telekben Ă©s levesekben is. Egy kis fokhagymával, szĂłjaszĂłsszal párolva kĂĽlönleges köretet kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le.

Bátran fogyasszuk ezeket is: a gyermekláncfű és a kövér porcsin!
Gondoltad volna, hogy akár a kertben termĹ‘ „gyomnövĂ©nyekbĹ‘l” is kĂ©szĂthetsz salátát vagy fĹ‘zelĂ©ket? A gyermekláncfűbĹ‘l Ă©s a kövĂ©r porcsinbĂłl biztosan! Az egĂ©szsĂ©gĂĽnk szempontjábĂłl elengedhetetlen, hogy minĂ©l szĂnesebben Ă©tkezzĂĽnk, ebben segĂthetnek a vadon termĹ‘ növĂ©nyek is, amelyek ráadásul a pĂ©nztárcánkat sem viselik meg, hiszen a sztárolt salátákkal ellentĂ©tben ezekhez akár ingyen is hozzájuthatunk.
Arra mindig Ă©rdemes odafigyelni gyűjtögetĂ©skor, hogy a növĂ©nyekbĹ‘l hagyjunk az állatoknak Ă©s más gyűjtögetĹ‘knek is, Ă©s mindig tiszta, kevĂ©sbĂ© forgalmas helyrĹ‘l szedjĂĽk a növĂ©nyeket. A porcsin fokozhatja a bĂ©lmozgást, Ăgy csak mĂ©rtĂ©kkel ajánlott a fogyasztása, de jĂł kiegĂ©szĂtĹ‘je lehet nyers salátáknak, tekercseknek, párolva levest vagy fĹ‘zelĂ©ket kĂ©szĂthetĂĽnk belĹ‘le. A gyermekláncfű levelei virágzás elĹ‘tt zsengĂ©k, virágzáskor pedig magas a C-vitamin-tartalmuk. Nyersen kesernyĂ©s, erĹ‘teljes Ăzű, citromos, olajos salátakĂ©nt, párolva pedig fĹ‘zelĂ©kkĂ©nt fogyaszthatjuk, a spenĂłthoz hasonlĂłan elkĂ©szĂtve.
Magvas „superfood” saláta
Hozzávalók:
- 250 g paradicsom
- 25 g tárkonyos mustár
- 0,5 dl 10%-os ételecet
- 0,5 dl bio citromlé
- 12 g kristálycukor
- 8 g sĂł
- 3 g őrölt fehérbors
- 15 g tökmagkrém
- 320 g gomolya
- 320 g főtt bio hajdina
- 20 g pirĂtott bio hajdina
- 80 g tökmag
- 240 g salátamix

ĂŤgy kĂ©szĂtsd el a salátát!
Ă–ntet:
Keverd össze az eceteket, a mustárt, a tökmagkrémet, a cukrot, a sót és a fehérborsot botmixerrel, majd csurgasd hozzá az olajokat folyamatos, botmixeres keverés mellett!
Saláta:
FĹ‘zd a hajdinát 7 percig sĂłs vĂzben! A paradicsomokat vágd cikkekre! A nagyobb darabokra vágott gomolyát keverd össze a zöldsĂ©gekkel, a salátával Ă©s a fĹ‘tt hajdinával! ĂŤzesĂtsd a tökmagos öntettel, Ă©s szĂłrd meg a pirĂtott hajdinával!
A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂtĂ©sĂ©ben a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s Ă©s SzabĂł Eszti segĂtett nekĂĽnk.
Képek: canva


