Meatless Monday: a saláta nem csak diéta idején kötelező!

Meatless Monday: a saláta nem csak diéta idején kötelező!
Meatless Monday: a saláta nem csak diéta idején kötelező!

A salátákra általában fogyĂłkĂşrás Ă©telkĂ©nt, köretkĂ©nt tekintĂĽnk, pedig van Ă©let az ecetes lĂ©ben ĂşszkálĂł fonnyadt leveleken Ă©s a cĂ©zársalátán tĂşl is! Ráadásul egyre szĂ©lesebb Ă©s szĂ­nesebb a kĂ­nálat, a nyári melegben pedig egy jĂłl összeállĂ­tott szĂ­nes salátatál frissĂ­tĹ‘ Ă©s laktatĂł finomság lehet. A zöld leveles zöldsĂ©gbĹ‘l számtalan tĂ­pus lĂ©tezik, van, amelyik már mindenki számára ismerĹ‘s, de tartogatunk meglepetĂ©seket is. 

Azt talán mondanunk sem kell, hogy minden étkezéshez érdemes zöldséget fogyasztani. Ebből a megközelítésből a saláta igazi jolly joker, hiszen megmosva, önmagában is bármilyen étel kiegészítőjeként megállja a helyét.

RĂ©gebben ugyan „nyĂşlkajakĂ©nt” aposztrofálták a salátát, mára már mindenki tudja, hogy ennĂ©l azĂ©rt sokkal több van benne. Zseniális főételeket kĂ©szĂ­thetĂĽnk belĹ‘le, de köretkĂ©nt is elsĹ‘ osztályĂş megoldás. Hogyan is maradhatna ki a saláta a Meatless Monday rovatunkbĂłl? 

Saláta a kertben

Habár a saláta szó hallatán sokan egyedül a fejes salátára asszociálnak, megannyi színes és különleges salátafajta lehet a kertünk éke. Például a tépősaláta, a kötözősaláta, a jégsaláta, az endívia, a rukkola, a cikória vagy a galambbegysaláta, hogy csak néhányat említsünk.

Az egyiptomiaktól a görögök révén érkezett Európába, Magyarországon a 17. században került a tányérra. Mivel termesztése egyszerű, nem csoda, hogy a legtöbb kiskertben megtalálható.

A kissĂ© lĂşgos talajt kedveli, de nem kifejezetten igĂ©nyes. A talaj javĂ­tásának persze örĂĽl, de ez melyik növĂ©nyre nem igaz? VĂ­zigĂ©nye elsĹ‘sorban a növekedĂ©si idĹ‘szakban magas, azonban a tĂşl sok nedvessĂ©g nem kedvez neki. JĂłl tűri a hideget, a nagy melegtĹ‘l gyakran felmagzik. 

Érdemes figyelnünk arra, hogy konyhakertünk adottságainak megfelelő fajtákat válasszunk, és szakaszosan ültessük őket. Tavasszal, szabadföldi vetésre nyári fajtát válasszunk a felmagzás elkerülésére! A retekkel egyidőben elvethetjük a magokat, ha pedig nyáron felszabadul egy kis hely a kertben, ezt bátran megismételhetjük.

jégsaláta
A jégsaláta nagy kedvenc, sok ételhez illik.

A leggyakoribb fejesek: a fejes saláta és a jégsaláta

A saláták sorának bemutatását kezdjük a két klasszikussal, amelyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek. Az élénk zöld fejes saláta húsos levele vega burgerek, szendvicsek és persze a tojásos nokedli kiegészítőjeként is kiváló. De nemcsak nyersen fogyasztható, hanem levesnek és főzeléknek is elkészíthetjük: fokhagymás, tejszínes, tejfölös mártással akár hidegen is fogyaszthatjuk. Fontos, hogy a fejes saláta leveleit kézzel tépkedjük, ne pedig késsel szeleteljük, különben megbarnul.

Érdemes hűtĹ‘ben, lehetĹ‘leg lĂ©gmentesĂ­tett dobozban tárolni, Ă­gy nĂ©hány nappal tovább friss marad. A jĂ©gsaláta vĂ­ztartalma magasabb, roppanĂłsabb, feszes levelei jobban bĂ­rják a gyűrĹ‘dĂ©st, Ă­gy egĂ©szben is tárolhatjuk a hűtĹ‘szekrĂ©nyben. Felhasználása a fejes salátáéhoz hasonlĂł: zöldsalátakĂ©nt, valamint szendvicsekbe, burgerekbe, mexikĂłi Ă©telek mellĂ© ajánljuk. MindkĂ©t fajta jĂł hatással van az emĂ©sztĂ©sre, bĹ‘velkedik rostokban, vitaminokban. 

Római saláta: nem csak a cézársaláta alapja

A hatalmas levelű saláta legtöbbször cĂ©zársalátában fordul elĹ‘. (Tudtad, hogy ez az Ă©tel egy olasz–mexikĂłi származásĂş hotel- Ă©s Ă©tteremtulajdonostĂłl, Cesare CardinitĹ‘l származik?) Nyersen törtĂ©nĹ‘ fogyasztása mellett lĂ©tezik egy elĂ©g szokatlan elkĂ©szĂ­tĂ©si mĂłdja: sokszor grillezik vagy pirĂ­tják, majd citrommal, fokhagymás olajjal, vajjal tálalják. Remek kiegĂ©szĂ­tĹ‘je Ă­gy más grillezett zöldsĂ©geknek, zöldsĂ©gpogácsáknak, sajtoknak, de magában is megállja a helyĂ©t. 

római saláta
Csodás alapanyag!

Ínyenceknek: az endívia és a radicchio

Ez a két fajta kesernyésebb ízű, szárazabb levelű, a klasszikus salátától több tekintetben eltér. Az olasz konyhában mindkét fajtát előszeretettel használják. A radicchio bordó színével és erőteljesebb ízével bármilyen nyers fogást feldob, de grillezni vagy párolni is lehet, ahogy az endíviát is. Az endíviasalátából rakott változatot is szoktak készíteni sajttal, tejszínnel. A masszívabb levelek snackként, mártogatósként mutatós vendégváró falatok is lehetnek.

raddichio endĂ­via paprika
Szépek és különlegesek.

Különleges ízűek: a rukkola és a mizuna

A kĂ©t, kinĂ©zetre nagyon hasonlĂł leveles zöldsĂ©g egyre elterjedtebb itthon is. Rukkolát már több salátakeverĂ©kben, olasz tĂ©sztaĂ©telben Ă©s pizzán is találhatunk, de pikáns pestĂłt is kĂ©szĂ­thetĂĽnk belĹ‘le, a diĂłval nagyon jĂł párost alkotnak. Az enyhĂ©n csĂ­pĹ‘s, borsos Ă­zű rukkola emĂ©sztĂ©st segĂ­tĹ‘, vĂ©rkĂ©pzĹ‘ hatásĂş, csökkenti a gyulladásokat, Ă©s magas a rost- Ă©s folsavtartalma is. A mizuna nemcsak kinĂ©zetre, de Ă­zre is hasonlĂ­t a rukkolára, viszont egĂ©szen más vidĂ©krĹ‘l Ă©rkezett: KĂ­nábĂłl. Manapság Japánban is nagyon nĂ©pszerű. Magában, nyersen erĹ‘teljes Ă­zű, ázsiai Ă©telekben viszont kiválĂł. Fogyasztatjuk más zöldsĂ©gekkel egyĂĽtt, rizses Ă©telekben Ă©s levesekben is. Egy kis fokhagymával, szĂłjaszĂłsszal párolva kĂĽlönleges köretet kĂ©szĂ­thetĂĽnk belĹ‘le. 

mizuna fonott kosár
A mizuna fűszeres ízét sokféle ételben hasznosíthatjuk.

Bátran fogyasszuk ezeket is: a gyermekláncfű és a kövér porcsin!

Gondoltad volna, hogy akár a kertben termĹ‘ „gyomnövĂ©nyekbĹ‘l” is kĂ©szĂ­thetsz salátát vagy fĹ‘zelĂ©ket? A gyermekláncfűbĹ‘l Ă©s a kövĂ©r porcsinbĂłl biztosan! Az egĂ©szsĂ©gĂĽnk szempontjábĂłl elengedhetetlen, hogy minĂ©l szĂ­nesebben Ă©tkezzĂĽnk, ebben segĂ­thetnek a vadon termĹ‘ növĂ©nyek is, amelyek ráadásul a pĂ©nztárcánkat sem viselik meg, hiszen a sztárolt salátákkal ellentĂ©tben ezekhez akár ingyen is hozzájuthatunk. 

Arra mindig Ă©rdemes odafigyelni gyűjtögetĂ©skor, hogy a növĂ©nyekbĹ‘l hagyjunk az állatoknak Ă©s más gyűjtögetĹ‘knek is, Ă©s mindig tiszta, kevĂ©sbĂ© forgalmas helyrĹ‘l szedjĂĽk a növĂ©nyeket. A porcsin fokozhatja a bĂ©lmozgást, Ă­gy csak mĂ©rtĂ©kkel ajánlott a fogyasztása, de jĂł kiegĂ©szĂ­tĹ‘je lehet nyers salátáknak, tekercseknek, párolva levest vagy fĹ‘zelĂ©ket kĂ©szĂ­thetĂĽnk belĹ‘le. A gyermekláncfű levelei virágzás elĹ‘tt zsengĂ©k, virágzáskor pedig magas a C-vitamin-tartalmuk. Nyersen kesernyĂ©s, erĹ‘teljes Ă­zű, citromos, olajos salátakĂ©nt, párolva pedig fĹ‘zelĂ©kkĂ©nt fogyaszthatjuk, a spenĂłthoz hasonlĂłan elkĂ©szĂ­tve. 

Magvas „superfood” saláta

Hozzávalók:

  • 250 g paradicsom
  • 25 g tárkonyos mustár
  • 0,5 dl 10%-os Ă©telecet
  • 0,5 dl bio citromlĂ©
  • 12 g kristálycukor
  • 8 g sĂł
  • 3 g Ĺ‘rölt fehĂ©rbors
  • 15 g tökmagkrĂ©m
  • 320 g gomolya
  • 320 g fĹ‘tt bio hajdina
  • 20 g pirĂ­tott bio hajdina
  • 80 g tökmag
  • 240 g salátamix
paradicsom hajdina saláta tál
A saláta főételekben is megállja a helyét.

Így készítsd el a salátát!

Ă–ntet:

Keverd össze az eceteket, a mustárt, a tökmagkrĂ©met, a cukrot, a sĂłt Ă©s a fehĂ©rborsot botmixerrel, majd csurgasd hozzá az olajokat folyamatos, botmixeres keverĂ©s mellett!

Saláta:

FĹ‘zd a hajdinát 7 percig sĂłs vĂ­zben! A paradicsomokat vágd cikkekre! A nagyobb darabokra vágott gomolyát keverd össze a zöldsĂ©gekkel, a salátával Ă©s a fĹ‘tt hajdinával! ĂŤzesĂ­tsd a tökmagos öntettel, Ă©s szĂłrd meg a pirĂ­tott hajdinával!

A cikk Ă©s a recept elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben a FelelĹ‘s GasztrohĹ‘s Ă©s SzabĂł Eszti segĂ­tett nekĂĽnk.

Képek: canva

search icon