Meatless Monday: az egészség netovábbja, azaz a spenót

Meatless Monday: az egészség netovábbja, azaz a spenót
Meatless Monday: az egészség netovábbja, azaz a spenót

Elindítottunk egy sorozatot, amelyben húsmentes recepteket népszerűsítünk: ez a Meatless Monday! A Felelős Gasztrohőssel együttműködve minden hétfőn bemutatunk egy alapanyagot, amely remekül használható a növényi étrendben. Ezúttal a spenót kerül a tányérra, amely húsvétkor is nagyszerűen megállja a helyét.

A Meatless Monday keretében bemutatjuk, hogy a növényi alapanyagok milyen sokszínűek és izgalmasak lehetnek. A Felelős Gasztrohőssel közösen minden hétfőn elhozunk nektek egy alapanyagot és egy receptet, hogy a növényi táplálkozás mindenki számára elérhetőbbé váljon. Lássuk, miért olyan izgalmas a spenót!

Friss spenótra vágysz? Irány a kert!

A spenót frissen az igazi, ezért ha kiskerted van, vagy esetleg balkonod, a magról ültetett spenót remekül fogja érezni magát.

A növény a jól megművelt, napsütéses kertekben vagy balkonládákban fogja a legszebb arcát mutatni. A libatopfélék családjába tartozó növény spanyol származású, a mórok tették népszerűvé.

Legtöbben kora tavasszal, a többi talajmunkával együtt vetik a spenótot, mivel nem érzékeny a kisebb talajmenti fagyokra; de lehet vetni augusztus- szeptemberben is őszi, illetve kora tavaszi szedésre. Szárazabb tavaszokon az öntözést meghálálja. A vetéstől számított 6-7 héten belül szedhető! Május végére azonban a legtöbb spenót idénye véget ér.

Csodálatos és egészséges: ez a spenót

Spenót a tányéron

Nem véletlenül nőtt Popeye-nek akkora muszklija a spenóttól! Ez a sokak által kevéssé kedvelt, zöld levelű növény joggal érdemelte ki a hazai „superfood” címet. Remek növényi proteinforrás, és vitaminokban is bővelkedik. Télen és kora tavasszal is frissen szedhető, így színt visz a szürke, zöldségben–gyümölcsben nem annyira gazdag hónapok táplálkozásába is. Fogyaszthatjuk salátákban, szendvicsekben nyersen, de dobhatunk a turmixunkba is belőle. Főzelékként sok fokhagymával ajánljuk, de bármilyen szószhoz, levesekbe, pitékbe is tehetjük. 

A fonnyadt levelek smoothie-ba is tökéletesek

Egytálételek, raguk is gazdagíthatók vele, de zöldségtócsniban is jól mutat. Egyszerű felhasználása miatt szinte bármilyen ételben megállja a helyét.

Extra tipp: ha kicsit már megfonnyadtak a levelek, tegyük őket egy fél órára hideg vízbe, így visszanyerik frissességüket. A spenótot érdemes hűtőben tárolni légmentesen záródó dobozban vagy lefagyasztani későbbi felhasználásra. 

Lássuk a receptet!

Spenótos pite

Hozzávalók

  • 200 gr spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 gr vaj
  • 3 db biotojás
  • 250 gr ricotta
  • 2 ek tejföl
  • 125 gr mozzarella
  • 2 ek olaj
A spenótos pite sokféleképpen variálható

Így készítsd el

Tegyük a lisztet a sóval egy nagy tálba, adjuk hozzá a kockára vágott vajat, és morzsoljuk össze az ujjainkkal. Ezután adjuk hozzá a tojást, majd az egészet gyorsan gyúrjuk össze.

A tésztából formáljunk gömböt, és fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe. (Hűtőben akár egy hétig, fagyasztva pedig 3 hónapig is eláll.)

Míg a tészta pihen, olajon dinszteljük meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot a sóval és a borssal. Amikor megfonnyadt a spenót, keverjük hozzá a ricottát, a tejfölt, a mozzarellát és a két tojást.

Végül a tésztánkat nyújtsuk ki és igazítsuk a formába.

A tésztát 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük, majd a töltelékkel együtt további 25-30 percig sütjük.

Sarnyai Tünde receptje

A cikk és a recept elkészítésében a Felelős Gasztrohős és Szabó Eszti segített nekünk.

search icon