Érdekes tanulmányt jelentett meg az Európai Papírcsomagolási Szövetség (EPPA), melyben azt mutatták ki, hogy az európai gyorséttermekben alkalmazott egyszerhasználatos papíralapú ételcsomagolások környezeti szempontból jobb választásnak bizonyulnak, mint az újrahasználható evőeszközök és tálak.
Az életciklus-értékelést (LCA) a Ramboll, az Európai Bizottság független dán tanácsadócége folytatta le, és a német TÜV tanúsította.
A jelentésben azt találták -feltételezve, hogy az újrahasznosítható edényeket legalább egy évig használják-, hogy az újrafelhasználható műanyag és a hagyományos edények felhasználása során a mosásra fordított energiafogyasztás felülmúlta az egyszer használatos papíredények környezeti hatását.
A jelentés szerint az újrafelhasználható evőeszközök és tálak 177%-kal több CO2-kibocsátást eredményeztek, mint a papíralapú egyszer használatosak, emellett 267%-kal több édesvizet fogyasztottak, 132%-kal több finom szemcsét termeltek.