Mennyire okos város Budapest?

Mennyire okos város Budapest?
Mennyire okos város Budapest?

A Smart City Indexet az IMD svájci verseny­képesség-kutató központ (IMD World Competi­tiveness Center) másodszor készítette el a szingapúri műszaki egyetemmel (Singapore University for Technology and Design, SUTD). Az okos város definíciója több oldalról is megközelíthető, de az IMD–SUTD-kutatás definíciója szerint olyan várost jelent, amely úgy alkalmazza a korszerű technológiákat, hogy azokkal megnöveli az urbanizáció előnyeit, és csökkenti a hátrányait. Épp ezért a kutatás során a számított adatok mellett az emberek véleményét is megkérdezték. Százkilenc várost vizsgáltak az alábbi két terület elemzésével:

 1. a rendelkezésre álló technológiai infrastruktúrák
 2. az általuk kínált lehetőségek, szolgáltatások

Mindkét esetben ugyanazokat a részterületeket vizsgálták:

 • az egészségügy és a biztonság,
 • a közlekedés (mobilitás),
 • a cselekvési lehetőségek és a
 • helyi kormányzás minősége.

Városonként 120 ember véleményét kérdezték meg kérdőíves felméréssel a technológiai infrastruktúrával és az általa kínált lehetőségekkel kapcsolatban. Az elemzésénél figyelembe vették az ENSZ által kiszámolt HDI indexet is.

A 2020. évi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a járvány nagy hatással volt a gazdasági és az emberek által érzékelt helyzetre. Sok európai város a 2019. évi helyezéséhez képest hátrébb került a rangsorban, ugyanakkor a korszerűbb technológiai infrastruktúrával rendelkező országok könnyebben birkóznak meg a járvány okozta problémákkal. Az is figyelemreméltó, hogy a járvány jelentősen növelte a technológiákat használni tudó és nem tudó városok és városlakók közötti különbségeket.

Az első három helyre 2020-ban Szingapúr, Helsinki és Zürich került. Budapest tavalyhoz képest hat hellyel javított a helyezésén és a 76. helyen áll, de a V4 országok közül így is az utolsó. A térségből Bukarestnél teljesít csak jobban a magyar főváros. A megkérdezettek az alábbi infrastrukturális problémákat emelték ki:

 • egészségügyi ellátórendszer
 • légszennyezettség
 • közlekedési dugók
 • lakhatási lehetőségek
 • kevés online intézkedési lehetőség (pl az út- és egyéb hibák bejelenthetősége, az orvosi vizsgálatokra az időpontkérés, a város pénzügyeibe való betekintés, általános ügyintézés)

Az egyedülálló, a technológiai fejlettségen túl a városban élő emberek életérzését is figyelembe vevő kutatást létrehozó szakemberek a módszertan továbbfejlesztését ígérik. Ugyanakkor a jelenlegi eredmények is sokat segíthetnek a döntéshozóknak a problémák azonosításában és a lakosság életminőségét javító megoldásokban.

(dailynewshungary.com és vg.hu)

search icon