Mexikó felhőetetéssel enyhítené az aszályt
Mexikó felhőetetéssel enyhítené az aszályt

Mexikót az elmúlt évtized második legsúlyosabb aszálya sújtja, a gazdák féltik terményeiket és állataikat. Ezért arra kérték a mexikói kormányt, hogy egy nemrég bevezetett felhőetetési technológiával segítsen nekik.

Márciusban az aszályok kezeléséért felelős nemzeti bizottság (Conaza) bejelentette, hogy esőstimulációs programot indít Tamaulipas északkeleti és Baja California északnyugati államban. A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy a felhőetetés működik, annak ellenére, hogy a mexikói kormány szerint vannak sikerek. A technológia lényege, hogy részecskéket – általában kristályos ezüst-jodidot – szórnak a felhőkbe. Mivel ezek kristályszerkezete a jéghez hasonló, vonzzák a vízcseppeket, míg végül a cseppek elég nehezek lesznek ahhoz, hogy eső vagy hó formájában lehulljanak.

Fernando García, a mexikóvárosi Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) felhőfizikusa szerint többnyire elméleti bizonyítékok vannak arra, hogy ez a módszer növelheti a csapadék mennyiségét. Néhány kísérlet a csapadékmennyiség szerény növekedését eredményezte, de nincs bizonyíték arra, hogy ez minden alkalommal működne.

A mexikói kormány a Startup Renaissance céggel együttműködve hajtja végre a felhőetetési projektjét. Alejandro Trueba agrármérnök, a cég alapítója és igazgatója 2019-ben kereste meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumot (Sader), és felajánlotta, hogy az ország szárazságát az általa kifejlesztett RainMate nevű, ezüst-jodid alapú technológiával kezelné. García szerint Mexikó az 1940-es években kezdett időjárás-módosítási kísérleteket végezni. Mióta Trueba bekapcsolódott, a Conaza legalább öt felhőetetési programot hajtott végre, a beszámolók szeirnt a technológia 98%-os hatékonysággal enyhítette az aszály hatásait, legalább 25 erdőtüzet oltott el, valamint gátakat és víztartó rétegeket töltött fel.

A Nature által kikért dokumentumok szerint a Conaza a sikert úgy értékeli, hogy a felhőetetést követő csapadékmennyiséget összehasonlítja a régióra előzetesen előrejelzett csapadékmennyiséggel. Ezzel a megközelítéssel az a probléma, hogy az időjárás-előrejelzések nem tökéletesen pontosak. García szerint a felhők az eljárás nélkül is termelhettek volna esőt. Trueba megerősítette a Nature-nek, hogy a vállalat a hatások alapján mér, és nem tudományos meteorológiai alapon értékeli az eredményeket.

Szakemberek szerint azonban még ha a technológia sikeresnek is bizonyul, a több eső nem oldja meg az ország vízproblémáit, a vízgazdálkodással is gondok vannak. Összehangolt intézkedésekre lenne szükség, például a szabályozás javítására és a takarékosság kultúrájának megteremtésére mind a lakosság, mind az ipar körében.

(Forrás: Nature)

search icon