Milyen hatással van a helyiekre a trópusi erdők kivágása?

Milyen hatással van a helyiekre a trópusi erdők kivágása?
Milyen hatással van a helyiekre a trópusi erdők kivágása?

Az esőerdők irtásáról elsősorban a klímaváltozás gyorsulása és a biodiverzitás csökkenése jut az eszünkbe, esetleg az, hogy a helyükön legelők vagy olajpálma-ültetvények létesülnek. A helyiek azonban más, igen erőteljes hatásokat is megtapasztalnak.

A fák kiirtása jelentősen, akár 10 Celsius-fokkal is növelheti egy-egy terület hőmérsékletét. Ez jóval több, mint a klímaváltozás hatására észlelhető melegedés. Ahogy a Science Daily írja egy tavalyi kutatás kapcsán, a fák kivágása negatív következményekkel jár a helyi közösségek életkörülményeire vonatkozóan.

A fák jelenléte azért lényeges, mert mind árnyékukkal, mind a párologtatással hűtik a környezetüket.

A kutatócsoport 94 olyan területen vizsgálta a hőmérséklet és a páratartalom változásait, melyek rendelkeznek trópusi esőerdőkkel. Az ezen területeken bekövetkezett erdőirtások nyomán legalább 5 millióra becsülik azoknak a számát, akik legalább napi fél órányi, fizikai munkavégzésre alkalmas időt veszítettek körülmények változásai miatt.

Ahogy arról korábban írtunk ha a légköri nedvesség szintje elér egy bizonyos szintet, a szervezet sem tud már hatékonyan megszabadulni a felgyülemlett hőtől, ugyanis a magas páratartalom esetén a verejték egyszerűen nem párolog el a testünkről.

A hőguta és a hőséggel összefüggő más problémák kockázatát a fizikai munka idejének csökkentésével tudják elérni az érintett területeken. A kutatás szerint főképp Ázsiában már akár 2 órával is rövidebb lett a nap munkavégzésre alkalmas szakasza.

A helyi közösségeket tehát nem csupán azzal terheli az erdők kivágása, hogy melegebbé válik a klíma, de ezzel párhuzamosan gyakran megélhetésük is veszélybe kerül.

search icon