Mit ne csinálj szarvasbőgés idején?

Mit ne csinálj szarvasbőgés idején?
Mit ne csinálj szarvasbőgés idején?

Itt az ősz, a magyar erdők királya pedig már országszerte „koncertezik”. Az ősz ugyanakkor túraszezon is. Mire figyeljünk oda bőgés idején?

Messziről is hallani a gímszavasbikák bőgését és agancsuk csörtölését. A tehenekért vívott harc ugyan csak ritkán halálos kimenetelű, sőt, az összecsapásra is csak végső esetben kerül sor, de ha ezt emberi szem láthatja, az csodálatos élmény lehet. Ezért ha ilyenkor megyünk hazánk olyan erdejébe, ahol nagy eséllyel találkozunk a szóban forgó vaddal, akkor tervezzük bele a túránkba a szarvasnászt is. Az első – mint minden kiránduláskor – az, hogy azzal a szemlélettel húzzunk bakancsot, hogy az erdő nem a miénk…

Hang és látvány tekintetében is izgalmas időszak a szarvasbőgés.
Kép: canva

A gímbika bőgés idején sokkal bátrabb, de nem veszélyesebb. Hamar meghallja, hogy közeledünk, ezért nem kell tőle félnünk, viszont fordítva ez annál igazabb. A vadászokat ez a hónap végig lázban tartja, és a vadásztársaságok a vadgazdálkodási terv bikákra vonatkozó részét ilyenkor igyekeznek végrehajtani. Nem csoda, hiszen bőgésben vadászni igazi ajándék, a legszebb vadászélmények egyike, ráadásul ilyenkor jól megfigyelhető a vad kondíciója és az, hogy kívánatos-e még benntartani az állományban, vagy inkább vegyék ki.

Tehát nemcsak arra kell figyelnünk, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a szarvasnászt, hanem arra is, hogy fokozott vadászat folyik az erdőben. Ezért ilyenkor sokkal jobban ragaszkodnunk kell a kijelölt túraútvonalakhoz, hiszen a vadászok is elkerülik ezeket, mi pedig a magunk testi épségét veszélyeztetjük, ha letérünk a járt útról. Túrázz te is tudatosan!

Kiemelt kép: canva

search icon