Nagy mosószer teszt: Ökomosószerek az élen!
Nagy mosószer teszt: Ökomosószerek az élen!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete mosószer és mosógél tesztjében a szupermarketek és drogériák legnépszerűbb  folyékony mosószereit tesztelte laboratóriumi vizsgálatokkal.

A következő paramétereket vizsgálták: hatékonyság, egészségi kockázatok, környezeti kockázatok.

Két terméknek is sikerült 100%-ot elérnie:

a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei végeztek az első helyen 

Jó hír, hogy mindkettő rendelkezik EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel és minden kategóriában kiemelkedően szerepeltek.

Az előzőt 100%-ban újrahasznosított műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, míg az utóbbit az 1,1 literes flakonhoz képest 64%-kal kevesebb műanyagot tartalmazó utántöltő zacskóban. A dm sajátmárkás terméke alacsony árával emelkedik ki az élmezőnyből.

A második helyen is holtverseny alakult ki, az egyik egy magyar termék, a Zöldlomb ökomosószer, ami ökocímkével nem rendelkezik, de az átlagnál enyhébb környezeti és egészségi hatású összetevőkből áll, a mért foszfortartalma minimális. A másik pedig az Ecover Zero, ami szintén csak a nevében öko, de hiteles címkéje nincs. Viszont kicsi a foszfortartalma, 50%-ban újrahasznosított a flakonja és jó a foltkiszedő teljesítménye.

A teszt részletes eredménye ezen a linken érhető el.

Miért érdemes az EU Ecolabelre hagyatkozni?

A vásárlók nagy része számára komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek értelmezése és pláne a környezeti hatásainak felmérése, az EU-s szabályozással működő EU Ecolabel minősített ökocímkéje viszont jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást. Ez az egyik leggyakrabban előforduló, jogszabályon alapuló  ökocímke, amivel a hazai boltokban találkozhatunk.

Az uniós ökocímke komoy biztosíték arra, hogy a termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva. A címke minimalizálja a veszélyes anyagok felhasználását, amelyek károsíthatják az állat- és növényvilágot. A jogszabályban rögzített követelményeket független szakértők folyamatosan ellenőrzik, a védjegyezésért nem az ipar felel. Az EU-s ökocímkét tehát olyan szerek kaphatják meg, amelyek az adott termékkategóriában kevésbé környezetterhelők a teljes életciklusuk során.

-írja a tudatosvasarlo.hu

(tudatosvasarlo.hu/Euronews)

search icon