Éretlen gyümölcsöt vettél? Így tudod mézédesre érlelni!
Éretlen gyümölcsöt vettél? Így tudod mézédesre érlelni!

A boltokban és a piacokon kapható zöldségek és gyümölcsök gyakran nem elég érettek. Ezt vagy látjuk is rajtuk, vagy csak otthon derül fény a dologra, miután megkóstoltuk őket. Mindenesetre bizonyos gyümölcsök otthoni utóérlelésére létezik megoldás.

Azt a legtöbben tudják, hogy az Európába szánt banánt zölden szedik le. A boltok polcain és a piacon ennek ellenére sárgán találkozunk a trópusi gyümölccsel. Ez azért lehetséges, mert a banán, számos más gyümölcshöz hasonlóan képes az utóérésre. Ez a különleges tulajdonsága – amit ipari-kereskedelmi körülmények között napra pontosan lehet szabályozni – lehetővé teszi, hogy mindig megfelelően érett banán fogadjon minket az üzletben.

Nem a banán az egyetlen utóérő gyümölcs

A banán esetében az utóérés az ízt is befolyásolja. Édesebbé válik, sőt a túlérett, megbarnult banán már-már túl édes is, akár cukor helyettesítésére is használhatjuk. Néhány gyümölcs esetében azonban az utóérés az ízt már nem befolyásolja, viszont puhábbak lesznek, vagy épp a színük lesz szebb. Ilyen például a kék áfonya, a füge vagy a dinnyefélék jelentős része.

A kifli alakú sárga gyümölcshöz hasonlóan viselkedik viszont az alma, a körte, az itthon is egyre népszerűbbé váló mangó, a datolyaszilva (hurma, kaki) vagy épp a kivi. Sőt, néhány zöldség is képes a trükkre, például a paradicsom és a kápia paprika. Ezt a folyamatot – a banánkereskedőkhöz hasonlóan – mi is befolyásolhatjuk, akár gyorsíthatjuk is, ehhez viszont egy kis furfangra lesz szükségünk.

Az utóérlelés folyamata

Az utóérleléshez az etilén nevű gázt használjuk, amely jelentősen gyorsítja a folyamatot. Ilyet valószínűleg nem találunk a gazdaboltban, de nem is kell, mert az érés közben a gyümölcsök egyébként is termelik. Ezt fogjuk kihasználni mi is!

Figyeljünk oda arra, hogy akkor is működik, ha nem akarjuk!
A gyümölcsök tárolásakor vegyük figyelembe az etiléngáz jelenlétét, illetve azt, hogy bizonyos gyümölcsök már rövid távon sem bírják, ha mások hozzájuk érnek! Ezért a gyümölcsök tárolásakor (történjen ez a konyhapulton vagy épp a kamrapolcon), figyeljünk oda arra, hogy ne tegyük őket szorosan egymás mellé, illetve ne kerüljenek hosszabb időre azonos zacskóba például a banánnal!

Etiléngázt a legnagyobb mennyiségben az alma és a banán termel. Épp ezért az érlelni kívánt gyümölcsök mellé érdemes tenni valamelyikből. Persze önmagában ettől még komoly dolgokat nem várhatunk. Ha viszont betesszük őket egy zacskóba – és itt fontos, hogy ez papírzacskó legyen, amely valamennyire képes lélegezni, és nem fülled be –, akkor hipp-hopp, néhány napon belül érett és zamatos gyümölcsöket kapunk! Persze van még néhány apróság, amire nem árt odafigyelni.

  • Fontos, hogy a gyümölcsök ne érjenek össze, mert ez befolyásolhatja az érést, vagy épp romlási folyamatokat indíthat el (ez alól a paradicsom és a paprika lehet kivétel).
  • A paprikát csomagolhatjuk akár egyenként újságpapírba, ezzel elnyújtva az érést.
  • Csak teljesen egészséges terményt próbáljunk utóérlelni, mert a sérülések romlási folyamatokat indíthatnak el!
  • A tároláshoz a szobahőmérséklet a megfelelő, nem kell sem melegebb, sem hűvösebb hely a zacskónak.

Van néhány olyan gyümölcs is, melyekkel kár próbálkozni, mert ezek nem érlelhetők tovább otthon. Ilyenek a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, az ananász vagy épp a görögdinnye.


Az étrendünkön keresztül tudunk hatni a fenntarthatóságra. Sőt, átlagemberként leginkább ez az a terület, ahol jelentős változásokat valósíthatunk meg. A 2023 őszén rendezett Planet Budapest Fenntarthatósági Expón számos szakmai előadás és kiállító foglalkozott a kérdéssel. De erről szólt a Your Planet nevet viselő interaktív kiállítás több tematikus helyszíne is, melyről mi is írtunk korábban.

search icon