Éretlen gyümölcsöt vettél? Így tudod mézédesre érlelni!
Éretlen gyümölcsöt vettél? Így tudod mézédesre érlelni!

A boltokban és piacokon kapható zöldségek-gyümölcsök gyakran nem eléggé érettek. Ezt vagy látjuk is rajtuk, vagy csak otthon derül fény a dologra, miután megkóstoltuk őket. Mindenesetre számos esetben létezik megoldás az otthoni utóérlelésre.

Néhány gyümölcs képes további érésre, de ez az ízüket már nem befolyásolja, viszont puhábbak lesznek vagy épp a színük lesz szebb. Ilyen például a kék áfonya, a füge vagy a dinnyefélék jelentős része.

Az alma, a körte, az itthon is egyre népszerűbbé váló mangó, a datolyaszilva, a paradicsom vagy épp a kivi viszont remek utóérők. Ahhoz viszont, hogy ezt a folyamatot gyorsítsuk, egy kis trükkre lesz szükségünk.

Az etilén nevű gáz remekül fel tudja gyorsítani az érési folyamatot. Ezt egyébként az érés közben egyébként is bocsátják ki a gyümölcsök, a legnagyobb mennyiségben viszont az alma és a banán termeli. Épp ezért az érlelni kívánt gyümölcsök mellé érdemes tenni valamelyikből. Persze önmagában attól még, hogy mellé tesszük, még komoly dolgokat nem várhatunk.

Ha viszont betesszük őket egy zacskóba – a forrás papírzacskót javasolt – akkor hipp-hopp érett és zamatos gyümölcsöket kapunk néhány napon belül!

Néhány gyümölccsel kár próbálkozni, mert ezek nem érlelhetők tovább otthon. Ilyenek a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a szőlő, az ananász vagy épp a görögdinnye.

search icon