Ezért „kell” szeretni az áfonyát
Ezért „kell” szeretni az áfonyát

Az áfonya nem csupán finom, de már hosszú évszázadok óta a népi gyógyászat egyik legfontosabb gyümölcse.

Az áfonya az amerikai kontinensen a második legfontosabb bogyós gyümölcs a szamóca után, de hazánkban is sokan kedvelik. Frissen is nagyon finom és egészséges, de süteményekbe is szívesen tesszük, sőt lekvárok, szörpök és kompótok közkedvelt alapanyaga.

A fekete áfonya C-vitamin- és béta-karotin-tartalma kimagaslóan magas, éppen ezért sokat tehetünk a látásunkért, ha minél többet fogyasztunk belőle. Ezenkívül bővelkedik még ásványi anyagokban, mint amilyen például a foszfor, a cink, a magnézium, a kalcium, a vas és a mangán. Csodás színét a magas flavonoidtartalmának köszönheti, ezért jelentős antioxidáns hatása is van.

Miért hasznos?

Számos antioxidáns-csoport megtalálható benne, amelyek a vastagbélrák megelőzését segítik.

A népi gyógyászatban „fekete inzulinnak” is hívják, mert a fekete áfonya levelében myrtillin képződik, amely segít a cukorbetegség tüneteinek csökkentésében. A 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél képes az ingadozó vércukorszintet optimalizálni, és a diabétesz szövődményeit is enyhítheti.

Nagyon jó hatással van továbbá a keringési rendszer állapotának fenntartására, hiszen fogyasztása segít megőrizni a hajszálerek rugalmasságát. Az antocianidin-tartalma pozitívan hat a szem állapotára hályog és makula-degeneráció esetében is. Az áfonya összehúzó hatású anyagai kedvezően hatnak a bélrendszer működésére és az emésztésünkre, segít hasmenés esetén. Enyhíti a fogínygyulladást. Az áfonya a szellemi tevékenységünkre, a memóriára is nagyon jó hatással van.

(Forrás: elobolygonk.hu Kép: pexels.com)

search icon