Hazánkban is egyre többször látni október vége közeledtével kifaragott töklámpásokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy milyen egészséges finom dolgok készíthetők a lámpás melléktermékéből.
Sokszor nem is gondolunk bele, hogy az őszi hangulat remek támogatója valójában élelmiszer. A tök húsa többféleképpen is felhasználható, így nem kell, hogy a töklámpás készítés pazarlással is járjon. Ahogy arról mi is írtunk korábban, sajnos világszerte nagyon sok töklámpás végzi a kukában.
A The Sun gyűjtött össze néhány receptet, amelyek kívül belül kényeztethetnek minket:
Az ősz egyik legfinomabb eseménye lehet a sütőtök latte elkortyolgatása. A pépesített sült sütőtökhöz már csak fahéj, szerecsendió és ízlés szerint további, passzoló fűszerek kellenek, mielőtt a kávéval és a tejjel összekevernénk őket. Részletesebb magyar nyelvű recept itt.
Ha rágcsálnivalóra vágyunk, akkor a tökmag igen egészséges és ízletes csemege lehet. A magokat öblítsük le, majd szárítsuk meg kicsit, és sózás után mehet is a sütőbe, kis fokozaton 30 percre!
A töklámpás a szépségápolásban is segítségünkre lehet, mert a terméshús igen gazdag vitaminokban. A legegyszerűbb recept, ha a pürésített tököt mézzel keverjük, és már mehet is az arcunkra. Némi joghurt hozzáadásával pedig akár hajpakolást is készíthetünk!