Ne szedd le az útszéli bodzát!

Ne szedd le az útszéli bodzát!
Ne szedd le az útszéli bodzát!

Itt a bodzaszezon, mindenki főzi a szörpöket, nemsoká a borokat, de annak, aki a városban vagy annak közvetlen közelében él, érdemes tudnia ezt-azt.

Van, aki bodzaszörpöt készít ilyenkor, de meg is lehet sütni a tányérokat palacsintatésztában, s szárítva még teának sem utolsó. Jó gyulladáscsökkentő, enyhíti a gyomorbántalmakat, és még borogatás is készíthető belőle arcra és szemre egyaránt. Jótékony hatásait azonban nagyban befolyásolja, hogy honnan szedjük. Nem is gondolnánk, mennyire fontos megválogatni a bodzaszüret helyét, pedig nemcsak az íze múlik rajta!

A bodzavirág igazán értékes része maga a virágpor. Ezt áztatjuk bele a szörpbe, ebből „nyerjük ki” az értékes alapanyagot, és ennek van az a finom, semmivel össze nem téveszthető íze. Akkor a legjobb szedni, amikor még nem virágzott el, sőt, amikor épp elkezdenek pattanni a kis fehér szirmok. Ilyenkor van ugyanis a legtöbb virágpor a termőtestben, ilyenkor kaphatunk igazi ízbombát és sok-sok hatóanyagot. Csakhogy ezekre nemcsak a napfény és az esőcseppek tapadnak, hanem bizony a kosz is.

A forgalmas út szélén árválkodó bodzabokor ki van téve az autók kipufogógázának. Az a rengeteg káros anyag, ami rájuk száll, szépen „elraktározódik” a szirmok között, ezután jóhiszeműen leszedjük, hazavisszük a tányérokat, és kiáztatjuk belőlük a koszt. Így tulajdonképpen kipufogószörpöt készítünk, ami lehet, hogy finom, de annál károsabb az egészségünkre, és pont a fordítottját érjük el vele, mint az úttól legalább egy kicsivel távolabb érő virágból készített nedűvel.

search icon