Szörpkészítés tavaszi virágcsokrokból

Szörpkészítés tavaszi virágcsokrokból
Szörpkészítés tavaszi virágcsokrokból

Sokak számára az az igazi érték, ha saját alapanyagokból készült finomságokkal tudják feltölteni kamrát, legyen ez a helyiség egy tanyán vagy akár egy kisebb lakásban.

Nemcsak vidéken, hanem a városban lakók körében is egyre többen tesznek a szépen megterített asztalra olyan termékeket, amelyek saját kezük munkáját dicsérik, akár részben vagy az eredmény teljes egészében. S ha egyszer belelendülünk, már csak azt kutatjuk, keresgéljük tudatosan vagy spontán ötletek révén, hogy miből lehetne még valamilyen ínyencséget készíteni.

A tavaszi virágszörpök esetében nem kell, hogy nagy kertünk legyen, szerencsére a természet rendje szerint ezek a növények maguktól is megteremnek különösebb gondoskodás nélkül. Lelőhely tekintetében viszont ismernünk kell a lehetőségeket. Ha a kertben nincs bodzánk, orgonánk, akácunk, vagy éppen kevés a pitypang, akkor tudnunk kell, hova menjünk értük. Gyakran szedjük csokorba az orgona virágát anyák napja alkalmából, ilyenkor a szörpnek valót is rögtön hozzá lehet gyűjteni. Pitypanggal, bodzával és fehér akáccal pedig egy egészségügyi séta keretében szinte biztosan találkozhatunk úton-útfélen, de fontos kiemelni, hogy a gyűjtemény autós forgalomtól minél távolabbi helyről származzék.

Orgonavirág
Fotó: Fülöp Zita

A kötelező virágszörp

Ha virágból szeretnénk szörpöt készíteni, ilyenkor jellemzően rögtön a bodza jut eszünkbe. A számunkra leginkább bevált recept szerint 30–40 tenyérnyi méretű virághoz 4 kiló cukorral számolhatunk. Többféle eljárás létezik. Az ízek intenzitásáért javasoljuk, hogy kezdjük a szörpkészítést a cukorsziruppal. Ezen azt értjük, hogy tiszta vizes áztatás helyett az alábbiak szerint járunk el.

6 liter vízben oldjuk fel a cukrot, közben karikázzunk fel 5 citromot! Arra figyelni kell, hogy bio citromot használjunk, ugyanis a héját nem távolítjuk el. Ha teljesen feloldódott a cukor, az így kapott szirupot öntsük át nagyobb tálakba, vájlingba, hagyjuk kihűlni! Amíg hűl a szirup, addig átnézhetjük a virágokat, hogy a bennük megbúvó rovarok távoztak-e. Ebben segíthet, ha a virágokat egymás mellett szétterítve pihentetjük. 

A szoba-hőmérsékletű szirupba a virágokat a lehető legkevesebb zöld résszel tegyük bele! A felkarikázott citromokat helyezzük a bodzára, s úgy oszlassuk el mindezt az edényekben, hogy a hozzávalókat ellepje a szirup!

Innentől hagyhatunk minimum egy éjszakát, de akár kettőt-hármat is az ízeknek, hogy felszabaduljanak. Ha kivártuk a megfelelő időt, nyomkodjuk ki a citromból és a bodzavirágból a folyadékot, és szűrjük le! Ezután mehet a tűzre lábosban a félkész szörp. Ha már majdnem felforrt, adjunk hozzá 100 gramm citromsavat, kevergessük addig, amíg fel nem oldódik! Ha a szörp felforrt, tölthetjük is üvegekbe a forró szörpöt. Helyezzük száraz dunsztba egy éjszakára, másnap kóstolhatjuk.

Bodzavirág az erdőben
Fotó: Fülöp Zita

Mézes ízvilágú szörp a pitypangtól

Nem sokszor hallani olyat, hogy valaki gyermekláncfűből vagy népies nevén cserbókából készítsen szörpöt, pedig érdemes. Sőt, az egész növényt is felhasználhatjuk, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Levele kiváló salátának, gyökerét pedig szárítva vagy párolva fogyaszthatjuk. Mindkét növényi résznek méregtelenítő, emésztést segítő, serkentő hatása van. Virágából tea is készülhet, sűrűbb szirupos szörpjét pedig azoknak ajánljuk, akik kedvelik a mézes ízvilágot.

A bodzavirágéhoz hasonló eljárással, összetevőit tekintve viszont eltérő arányokkal kapjuk a tökéletes szörpöt, ahogy fecske.feszek is leírja: 30 deka pitypangfejhez 1,5 kiló cukorra van szükségünk, amit 1,5 liter vízben oldunk fel. Adjuk hozzá 2 citrom levét, majd 2 teáskanál citromsavat. Egy éjszakán át letakarva pihentessük, másnap forralást követően tiszta üvegekbe töltsük! Még egy éjszakát adunk a dunsztolásnak, utána pedig kóstolhatjuk is.

Egy csokor pitypang.
Fotó: Canva

Íze, mint az illata

Az orgona és az akác esetében nagyon jellegzetes virág ízű, tavaszias szörpre számíthatunk. Esetükben kifejezetten figyelnünk kell a virágokat körbezümmögő rovarokra, ugyanis rendkívül intenzív illatukon túl a színük is csalogatja a méheket, poszméheket, dongókat.

Orgonából 60 deka virághoz 1,5 kiló cukrot mérhetünk, míg akácból 30–40 deka is elegendő ugyanennyi cukorhoz. 1,5 liter vízből készítjük hozzá a cukorszirupot. Citromot ízlés szerint adhatunk hozzá, 4 közepes méretű citrom nyugodtan mehet bele. Az eljárás a pitypangéval azonos, egy éjszakát állni hagyjuk, leszűrjük, forralást követően üvegekbe töltjük. Ha kissé szelídíteni szeretnénk az ízén, adhatunk hozzá tetszőleges mennyiségű pitypangot is.

Ha ódzkodunk a cukortól

Bár a fenti szörpöket nagy arányban vízzel vagy szódával hígítva fogyasztjuk, a cukor mennyiségét lehet csökkenteni, vagy akár teljesen el is hagyni és más édesítőszerekkel helyettesíteni. Ha eritritre esik a választásunk, például bodzaszörp esetében használhatunk 0,5 kilót, a többi szörphöz ehhez arányítva kevesebbre lesz szükségünk. A többféle verzióban kapható ciklamát- és szacharintartalmú édesítőszerből – avagy a köznyelvben „pötyiből” – válasszunk olyat, amelyet sütéshez-főzéshez is ajánlanak! Ezek csomagolásán általában adagolási javaslat is szerepel, amelyet nyugodtan követhetünk. Ha mégis bizonytalanok vagyunk, a főzés folyamán kóstolással biztosra mehetünk. Elrontani nem lehet. Ha a végeredmény nem elég édes, akkor akár hígítás nélkül vagy kevesebb vízmennyiséggel is remekül élvezhetjük munkánk gyümölcsét.

Cukor helyett más édesítőt is használhatunk.
Fotó: Canva

Tehetünk hozzá leveleket is


Bármelyik szörpre esik is a választás, további gyógynövényekkel is feldobhatjuk: a citromfű azon túl, hogy nyugtató hatású, és jó az emésztésnek, kellemes ízvilágot ad. A görcsoldó és antibakteriális hatású mentával is elkészíthetjük a fenti italokat, de frissen is tehetjük a már vízzel felhígított szörpbe hűsítő, nyárias jellege miatt. A szörpök a javasolt cukormennyiségnek köszönhetően a kamra polcán bontatlanul télig vagy akár tavaszig is, bontás után hűtőben tárolva hetekig fogyaszthatók. Diétás megoldás esetén eltérő lehet a fogyaszthatóság időtartama. Ha ezt a verziót hosszabb ideig szeretnénk tárolni, tartósítószerként adhatunk hozzá szalicilt, de ha környezetünkben lelkes szörpfogyasztókat tudhatunk, akkor egyébként sem fontos szempont, meddig tartható el a szörpünk.

search icon