Ilyen lesz a méhek utáni világ?
Ilyen lesz a méhek utáni világ?

Egy izraeli startup olyan technológiát fejlesztett, mely a virágport a gyümölcsfákra fújja, így megoldva a beporzást arra az esetre, ha azt a méhek vagy más beporzók nem tennék meg.

A rendszer alapja a virágok begyűjtése, amelyekből aztán a portok leválasztásával kinyerik a pollent. Ezt használják fel azok a gépek, melyek a rovarokkal ellentétben akár a nap 24 órájában, a cég állítása szerint az időjárástól függetlenül képesek dolgozni. A folyamat során a gépek több magasságban, a fák formáját lekövetve fújják a pollent, épp megfelelő adagban, a virágzó fákra.

Az sem probléma, ha a virágport nem használják fel rögtön, a begyűjtött pollen ugyanis egy évig is képes megőrizni a fertilitását – megfelelő körülmények között tárolva.

A technológiát kifejlesztő Edete Precision Technologies for Agriculture nevű cég már túl van a tesztek első fázisán, melyet egy izraeli mandulaültetvényen hajtott végre. A mechanikus pollenelőkészítéssel és beporzással jelentősen növelték a kísérletbe bevont ültetvény terméshozamát.

A tesztelés következő szakasza augusztusban lesz egy ausztrál mandulaültetvényen. A cég bízik benne, hogy technológiájával, melyet más gyümölcsfáknál is fel lehet majd használni, világszerte jelentősen növelhető lesz majd a termésátlag annak ellenére, hogy a beporzók száma csökken.

A technológia ígéretes, de ennek ellenére ne feledkezzünk meg arról, hogy élelmiszerrendszerünk alapját mégis a beporzó rovarok adják, akiknek megvédése az emberiség közös feladata. Ráadásul éppen ma van a beporzók napja!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(futurefarming)

search icon