A világ valószínűleg nem tudja tartani a globális felmelegedést egy viszonylag biztonságos minimumon, hacsak nem változtatunk azon, hogyan termesztjük, esszük és dobjuk el az ételünket. Egy a napokban a Science magazinban megjelent tanulmány szerint azonban nem kell mindannyiunknak vegánná válni a klímaváltozás csökkentése érdekében, inkább többféle megoldás alkalmazására van szükség.
Ugyanis ha a világ élelmiszer ellátórendszere nem változtat a működésén, az közel 1,5 billió tonna üvegházhatást okozó gázok kibocsátását vonja maga után az elkövetkező 80 évben. Ez a szinte felfoghatatlan mennyiség többek között a szarvasmarha tenyésztésből, a műtrágyából, a rosszul kezelt talajból és az élelmiszer-hulladékból származik és elég ahhoz, hogy a 2015-ös párizsi éghajlat-változási egyezmény során kitűzött melegedési célt meghaladja.
A cikkben a kutatók öt az élelmiszerrendszerre irányuló beavatkozást vizsgáltak, és kiszámolták, hogy ezekkel mennyire hatékonyan küzdhetünk a klímaváltozás ellen. A brit-amerikai kutatócsoport megállapításai a következők:
- A növényekben gazdag étrendre való szinte teljes átállás világszerte közel 720 milliárd tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátását akadályozná meg.
- Ha szinte mindenki életkora alapján megfelelő mennyiségű ételt fogyasztana világszerte, ami felnőttek esetében kb. 2100 kalória naponta, akkor mintegy 450 milliárd tonnával csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.
- Ha a mezőgazdaság karbon-hatékonyabb lenne (pl. kevesebb műtrágyát használnának, több vetésforgót alkalmaznának) azzal közel 600 milliárd tonnával kevesebb üvegházhatást okozó gáz keletkezne
- Ha a gazdaságok genetika és egyéb módszerekkel növelik a terméshozamukat, az 210 milliárd tonnával csökkenti az üvegházhatást okozó gázokat.
- Ha az emberek kevesebb élelmiszert pazarolnak el akár otthon akár az éttermekben, vagy azáltal, hogy eljuttatják a szegényebb országokban élőkhöz, az megszüntetné közel 400 milliárd tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátását.
Ha csak a felét megtennénk a fentieknek, a szén-dioxid kibocsátás közel 940 milliárd tonnával csökkenne. Ez és a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának csökkentése, megakadályozhat egy újabb 0,3-0,7 Celsius fokos a felmelegedést, amely összhangban áll a párizsi megállapodás céljával.