Nincs mellébeszélés: itt csak a legjobbak nyerhetnek!

Nincs mellébeszélés: itt csak a legjobbak nyerhetnek!
Nincs mellébeszélés: itt csak a legjobbak nyerhetnek!

Annyiban pontosítanék, hogy persze a .wave zsűrije előtt már csak egy befutó lehet. De ne szaladjunk ennyire előre, ismerkedjünk meg azzal a projekttel, amely az energiaforrások fenntartható felhasználását célul kitűző cégeknek segít!

A program a Kék Bolygó Alapítvány égisze alatt zajlik, amely során a már kész ötletekkel érkező startupoknak segítenek szakmai tanácsadással, pénzügyi és jogi mentorálással és befektetőszerzéssel. A 3 hónapos „kurzus” alatt egy rendkívül intenzív 12 napos etap is volt, ahol végig személyesen voltak jelen az ifjú vállalkozók.

Sódar Gabriella, a .wave programigazgatója leszögezte, hogy szóba sem jöhet a „greenwashing”, hanem kizárólag valóban fenntartható és energiaforrás-optimalizáló ötleteknek adnak lehetőséget.

A Kék Bolygó két tőkealapja természetesen végig monitorozza a program során a részt vevő cégeket, és akár be is száll a finanszírozásukba, de a projekt célja alapvetően nem a tőkeinjekció, ez utóbbi csak egy kis szelete.

Sódar Gabriella, a program projektigazgatója

A .wave utolsó fázisa maga a megmérettetés, ahol a cégek egy rövid pitch-ben zsűri és közönség előtt debütálnak. A bírák Diana Koziarska, egy hasonló lengyel program társalapítója, Baksay Gergely, az MNB Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetője és a Németországban élő Andy Tóth befektető, a Plug & Play Europe társalapítója voltak.

A magyar startup, a Planergy

A referálók széles spektrumon választották meg cégük profilját. Volt, aki újrahasznosított cipővel, más fenntartható forrásból az asztalra tett zöldségekkel próbálkozott. A mára – bár csak regionálisan, de – nemzetközivé nőtt megmérettetésen egy magyar vállalkozás, a Planergy volt a befutó, akik a napelemből származó energia tárolásának hatékonyságnövelésével, -optimalizálásával indultak.

search icon