Vállalkozásfejlesztés a fenntarthatóság jegyében
Vállalkozásfejlesztés a fenntarthatóság jegyében

A Kék Bolygó Alapítvány 2022-ben elindította a WAVE (World Added Value Equity) akcelerációs programot. Magyarország első környezeti fenntarthatósággal foglalkozó befektetéselőkészítő programja innovatív megoldásokkal foglalkozó vállalkozásokat fog össze és járul hozzá a fejlődésükhöz. A program igazgatója Sódar Gabriella, a Kék Bolygó Alapítvány vállalkozásfejlesztési vezetője.

A program olyan különböző fejlettségi fázisban lévő innovatív vállalkozásokat sorakoztat fel, akiknek nem csak szívügye a fenntarthatóság, de aktívan tesznek is érte. A 3 hónapos program során intenzív szakmai tréningeken vettek részt változatos és számukra releváns témákban, amelyeket szakmai trénerek, nagy részben az IFUA Horváth&Partners Kft. közreműködésével, és előadók segítségével dolgoznak fel. Továbbá szakmai és networking eseményeken cserélhetnek tudást, tapasztalatot így bővítve a kapcsolathálójukat.

Ezen kívül a WAVE egy két napos bootcamp alatt kaptak lehetőséget a csapatok a vezetői készségek fejlesztésére egy szakmai coach hozzájárulásával. A program közösség építésben is elkötelezett, így több informális eseményt például közös túrázást, gyár,-műhelylátogatásokat szervez, hogy a csapattagok jobban megismerhessék egymást, és akár hosszútávú együttműködések, akár barátságok is kötessenek.

A WAVE egy demo day eseménnyel zárult, ahol a résztvevő vállalkozások elismert szakmai zsűri előtt mutathatták be a program alatt tett előrehaladásukat. A legeredményesebb vállalkozások pénzjutalomban részesültek. A demo day nagyobb láthatóságot is biztosít, így a csapatok nagyobb esélyhez juthatnak a pénzügyi finanszírozás területén.

A program során a csapatok lehetőséget kapnak az üzleti modell és szervezetük tudatos fejlesztésére, elmélyíthetik és bővíthetik tudásukat különböző területeken, szakmai mentorok figyelik és segítik a fejlődésüket, illetve új készségeket sajátíthatnak el. Mindeközben közösséget, kapcsolatokat építenek és az ökoszisztéma szerves részévé válnak.

A programban résztvevő csapatok bemutatkozása:

ATTA
A magyar innovatív vállalkozás a fakivágás mérsékléséért és a fenntarthatóság érdekében, hozott létre egy forradalmian új ötletet, amely gyorsan fejlődő vállalkozássá nőtte ki magát.
A környezetvédelem iránt elhivatott csapat, egy, a piacon teljesen egyedülálló terméket fejlesztett ki: újrahasznosított hullámpapírból készült raklapokat. A többször használható, és újrahasznosítható ATTA raklap környezeti fenntarthatósága mellett más előnyökkel is jár: a hagyományos EURO raklapnál 80%-al könnyebb, ami jelentős logisztikai költségek csökkentését vonzza magával. Viszont ne legyen megtévesztő a mindössze 5 kg-os ATTA raklap ereje hiszen polcozva 800 kg, mozgatásban 1000 kg míg földön akár 3500 kg teherbírással rendelkezik.

Colibri Charity
ColibriCharity egy böngésző kiegészítő szoftware, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy micro-adományokkal támogasson egy általa kiválasztott nemes célt. Számos világmárkával dolgozik együtt a vállalkozás, ami lehetővé teszi, hogy a vásárló extra költségek nélkül támogasson egy általa kiválasztott NGO-t. A Colibri Charity elhivatott egy jótékonykodó vásárlás kialakításában, miközben szemlélet formáló és edukációs céljai is vannak: felhívja a figyelmet a társadalmi és környezeti felelősségre vállalati és egyéni szempontból is.

Rakun
Rakun, az elviteles étkezés ökológiai lábnyomát elhivatott csökkenteni, a szinte végtelenszer felhasználható, teljesen cseppmentes, higiénikus acéldobozok használatával: Az applikáció használatával egy jelképes havi díj megfizetésével a kezdeményezésben résztvevő vendéglátóhelyeken ezekben a dobozokban kérhetjük elvitelre az ételt, amelyet a partnerpontokon leadva, gondosan tisztára mosnak és így kerül vissza a körforgásba. Az applikáció monitorozza a dobozok leadását, felvételét is így biztosítva a dobozok állandó meglétét a partner éttermekben. A Rakun Dobozközösség környezetvédelem mellett a pénztárcát is kímélheti, hiszen a Rakun dobozokkal évente akár 20.000 Ft-ot is lehet spórolni, ha a felhasználó rendszeresen él az ételrendelés lehetőségével.

ReSpray
A felhalmozódó és veszélyes alumínium szemétre, különösen az eldobható dezodoros palackok okozta környezeti problémák megoldását orvosolja a ReSpray. Egy olyan speciális alumínium palackot és töltő állomást fejlesztett ki, ahol a dezodorokat többször újra tölthetjük, így csökkentve a veszélyes alumínium szemetet, miközben akár a vásárló pénzt is spórolhat. Ezeket a drogériákban és szupermarketekben kihelyezett automatákat és palackokat a vásárló magának töltheti újra a kiválasztott illattal.

TransFoodMission
Az upcycled élelmiszerek megoldást jelenthetnek az élelmiszerpazarlás, élelmiszerhulladék és üvegházhatású gázok csökkentésében. A TransFoodMission a sörfőzés során keletkezett gyártási hulladék, sörtörkölyt felhasználásával készít teljesértékű, kiváló minőségű falatokat, mint például granolát, így járulva hozzá a körforgásos gazdasághoz és fenntarthatósághoz. Ezen élelmiszerek tápanyagtartalma sokkal kedvezőbb, mint egy hagyományos reggeli müzlié, így a környezetvédelem mellett, az egészséges életmódhoz is hozzájárul. Ezen kívül az élelmiszerpazarlás problémájára is felhívja a figyelmet.

A hozzáállás, amit láttam, kaptam és tanultam egy életre velem maradnak. Bármi történhet, hogy egy projektet újra kell kezdeni, de a hozzáállás és a szemlélet, hogy hogyan oldjak meg egy problémát alapvetően megváltoztathat mindent.

–mondta a programról az egyik csapat

A WAVE programot egy egész napos esemény, a demo day zárta. Egy kerekasztal beszélgetés keretein belül – dr. Botos Barbara, klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Ferenczi Attila, GreenSitu és Recobin Kft vezérigazgatója, Sápi Zsófia Greendex főszerkesztője – vitatták meg az innováció, klímaváltozás és start-upok szerepét. A beszélgetést Tomaj Zsófia, fenntarthatósági szakember moderálta.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Sódar Gabriella a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány vállalkozásfejlesztés és a WAVE program vezetője, Gergely Éva a Susterra Befektetési menedzsere, Bedő Beatrix vállalkozásfejlesztési mentor és az Impact Hub társalapítója valamint Török József a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap befektetési igazgatója.

A demo day lehetővé tette a csapatok számára, hogy a program során elért eredményeit, illetve vállalkozását prezentálja a szakmai zsűrinek, akik egy közös döntés során meghatározták a helyezetteket. A WAVE első kohortjának első helyezettje a ReSpray, második az ATTA míg harmadik helyen a Rakun csapata végzett.

Az esemény remek alkalom volt találkozni a téma szakértőivel, kapcsolatot építeni, networkingelni, inspirálódni és naprakész információt szerezni a környezeti fenntarthatóság különböző aspektusairól.
A WAVE második kohortja szeptemberben indul, amelyre a jelentkezés hamarosan megkezdődik.

search icon