Körforgásos gazdaság
Körforgásos gazdaság

A körforgásos gazdaság egy termelési és fogyasztási modell, a hagyományos lineáris gazdasági modell fenntartható alternatívája.

A jelenlegi „lineáris” gazdasági rendszer – ahogyan a termékeket előállítjuk, felhasználjuk és kidobjuk – nem fenntartható. Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modell célja az, hogy ameddig lehetséges, az erőforrásokat, az anyagokat és a termékeket tartsuk használatban. Osszuk meg, béreljük, javítsuk meg, újítsuk fel, végül hasznosítsuk újra őket!

Ennélfogva a körforgásos gazdaság olyan folyamatrendszer, ahol az elhasznált termék új alapanyag lehet. Ennek szellemében a körforgásos gazdaság már a termék tervezésekor előtérbe helyezi a környezetbarát alapanyagokat és folyamatokat, majd a termék további életciklusaiban is ezt a szemléletet érvényesíti.

A körforgásos gazdaság szellemében gyártott eszközöket úgy tervezik, hogy a lehető legkönnyebben lehessen javítani őket. Ha pedig végleg meghibásodnak, egyszerűen szétszedhetőek, hogy a bennük lévő nemesfémeket és anyagokat egy másik termékben újra felhasználhassák.

A körforgásos gazdaság hatékony segítséget nyújthat napjaink globális kihívásainak leküzdésében: ilyen például az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, a környezetszennyezés és az egyre gyarapodó hulladék problémája.

További szócikkek
search icon