A héten szüret volt a Balaton-felvidéki Szent György-hegyen. Méghozzá olívaszüret. Török Csaba borász több mint tíz éve foglalkozik olajfákkal, az idei már nem az első sikeres szüret.
Azt persze hozzá kell tenni, hogy ipari mennyiségekről nem beszélhetünk, de évről–évre néhány litert sikerül sajtolni a bogyókból. Ennél viszont sokkal fontosabb, hogy közben a borász folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat.
Egy korábbi interjúban Török Csaba összefoglalta a legfontosabb szabályokat, melyek az olajfák gondozásánál, nevelésénél be kell tartani. Egyfelől az olajfa itthon csak speciális mikroklímával rendelkeződ területeken él meg. Másrészt „a szakszerű elültetés és a megfelelő pH-értékű talaj mellett az is sokat számít, hogy a telepítést követő két-három télen megfelelő takarást kapjon a fa, hogy ne fagyjon el” – tette hozzá Török Csaba.
Ahogy a Mediterráneumban, úgy itthon is október végén, november elején van a szüret – bár ismertek olyan fajták is, melyek akár jóval később válnak szüretelhetővé – mert a hazai nyarak elég melegek ahhoz, hogy az olajfa „értékelhető” termést hozzon.
Török a VEOL hírportálnak adott interjújában azt is elárulta, kicsi esélyt lát arra, hogy itthon bárki gazdaságosan tudjon olajbogyót termelni.
Borítókép: MTI/Vasvári Tamás