Őserdő „született” Visegrád határában
Őserdő „született” Visegrád határában

Az Erdőanyai-völgyben lévő erdőtömb az örökerdő-gazdálkodás egyik legjelentősebb hazai előfutárának számító terület – írja a Pilis Parkerdő közleménye. A területből, mely 1954-ben még egykorú homogén bükkös volt, mára a tudatos és természetközeli erdőkezelésnek köszönhetően az évszázadokon keresztül érintetlen őserdők szerkezetét megközelítő erdő vált.

Az 1950-es években elindított, és akkor még egyedülállónak számító szakmai program mára meghozta a gyümölcsét: őserdőkhöz hasonló állapot alakult ki. Mindez azt bizonyítja, hogy az erdők természetessége a megfelelő erdőművelési rendszerrel kezelve nemcsak fenntartható, hanem hosszútávon javítható is.

Mint írják, az érintetlen erdőségek legfontosabb jellemzője a különböző korú és fajú fák egyidejű jelenléte. A Erdőanyai-völgyben ennek megfelelően a közel 170 éves fák mellett és alatt megtalálhatók az 1-60 éves korosztályú egyedek is. Talán ennél is fontosabb viszont, hogy szinte az összes őshonos fafaj megtalálható az erdőrészletben.

A lábon álló fák mellett a terület bővelkedik a földön fekvő elhalt, korhadó faanyagban is, a holtfákról pedig tudni lehet, hogy az erdei ökoszisztéma nélkülözhetetlen összetevői.

Mindez azt mutatja, hogy a megfelelő erdészeti kezelés képes fenntartani, sőt javítani az erdők természetességét. A fenntartható erdőgazdálkodás során mind a természetvédelmi, mind a gazdálkodási célok a lehető legnagyobb mértékben összehangolhatók, és biztosítható az erdők teljeskörű ökoszisztéma-szolgáltatása.

–mondta Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese

Az Erdőanyai-völgy tapasztalatait a Parkerdő a mindennapi gazdálkodási gyakorlatában is felhasználja. A kísérleti terület eredményeit mát több mint 10 ezer hektáron alkalmazzák, ami meghaladja a kezelt területek 17%-át.

search icon