A látszat ellenére a holtfák tele vannak élettel

A látszat ellenére a holtfák tele vannak élettel
A látszat ellenére a holtfák tele vannak élettel

Szomorú lehet, amikor kidőlt, félbetört esetleg látszólag halott, odvas faóriásokkal találkozunk, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy a természet is szomorkodik miattuk!

Az elpusztult fák ugyan eredeti funkciójukat már nem tudják betölteni, ezzel szemben viszont sok más funkciót nyernek. Sőt, ha egy holtfákban gazdag, rendezetlen erdőben járunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az erdő egészséges.

Ahogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park cikke írja, az elhalt fák az erdei élet bölcsőjét jelentik. Tápanyagot és nedvességet biztosítanak a növények magjainak csírázásához és élőhelyet számtalan állatfaj és gomba számára.

A gombáknak ráadásul olyannyira szüksége van az elpusztult fákra, hogy az erdőkben élő fajaik háromnegyede hiányozna, élőhely nélkül maradna holt fák nélkül.

Legalább ilyen fontos búvő-, szaporodó-, és táplálkozóhelyek a rengeteg vizet szivacsként felszívni képes holtfák a rovarok számára. Egész sor rovar lárvája fejlődik a kéreg alatt a faanyaggal táplálkozva.

A még álló fák odvaiban otthonra és menedékre lelnek emlősök, mint például a mókusok vagy a cickányok, madarak, mint a bagoly vagy a cinege és még békák is! Látható tehát, hogy a holtfák az erdők biodiverzitásának egyik kulcsát adják.

A témához kapcsolódóan ezen a linken érhető el az Európai Uniós LIFE 4 Oak Forests című projekt, melynek célja a a részt vevő nemzeti parkok kezelésében lévő védett tölgyes erdei élőhelyek biológiai sokféleségének növelése és ezen Natura 2000 jelölő élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon