Ősi műtárgyak kerültek elő az olvadó jég alól Norvégiában
Ősi műtárgyak kerültek elő az olvadó jég alól Norvégiában

A klímaváltozás hatására világszerte olvadásnak indultak az évezredek óta jéggel borított területek és ezzel olyan dolgok kerülhetnek a felszínre, amelyek hosszú ideig rejtve voltak.

A Jotunheimen-hegységben található Langfonne jégfolt 70%-kal húzódott vissza az elmúlt néhány évtizedben, az olvadó jég alól pedig különleges leletek bukkantak elő, melyekről norvég régészek most megjelent tanulmányukban számoltak be.

A világ számos hasonló régiójában szaporodnak az olvadás miatt felszínre kerülő leletek, ez azonban inkább átok a régészek számára mint áldás, mert a körülmények megváltozásával az évezredekig változatlan formában megőrződött leletek gyors ütemben semmisülnek meg.

A leletek különlegesen jó állapotban kerültek elő, hiszen szemben például a folytonosan mozgó gleccserekkel, a jégfolt jege az évezredek alatt alig mozdult, így kevésbé zúzta szét az alatta fekvő leleteket, melyek között 6000 éves nyílvesszőket is találtak a rénszarvasvadászatok több más bizonyítéka, mint például a hajtóbotok mellett. Utóbbival az állatokat terelték olyan területekre, ahol könnyebben le tudták őket vadászni.

A felfedezés pontos helyét az elmúlt években titokban tartották, hogy megóvják a kincsvadászoktól, ami azért is fontos volt, mert például a nyílvesszőket tekintve, a világ leggazdagabb lelőhelye a Langfonne.

Forrás: sciencealert.com Címlapkép: smithsonianmag.com

search icon