Sikerül megmenteni a vörös farkasokat?
Sikerül megmenteni a vörös farkasokat?

Az Észak-Amerikában honos vörös farkas szinte kihalt a vadonból, legfeljebb tíz egyedről tudnak a szakemberek. Egykor sikeres visszatelepítési program növelte a számukat, ez azonban mára teljesen összeomlott. Vajon lehet jövője mégis a prérifarkassal közeli rokonságban álló ragadozónak?

A vörös vagy rőt farkast a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett fajok közé sorolja. Az állatot korábban vadászták, ezért a vadonban a kihalás szélére sodródott, sőt 1980-ban vadon kihaltnak nyilvánították.

Néhány évvel korábban, 1973-ban kezdett el az amerikai Hal és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) befogni néhány állatot, hogy egy tenyésztési program keretében növeljék a számukat.

A program sikerrel futott, 2011-ben már nagyjából 130 vörös farkas élt Észak-Karolina lápos, mocsaras területein valamint a partmenti pusztákon. Azonban hiába a világ egyik legveszélyeztetettebb farkasfaja a vörös farkas az állami szabályozás lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók megöljék őket, ha emberre, haszonállatra vagy a házi kedvencre támadnak.

Az is a vörös farkasok ellen szól, hogy az USFWS immár két éve nem enged szabadon újabb farkasokat a vadonban. Ebben az is közrejátszik, hogy tartanak attól, hogy az államban egyébként nagyobb számban előforduló prérifarkassal keveredhet az állomány, melynek így genetikai védelme nem megoldott. Ennek következtében az elmúlt években a populáció drasztikus csökkenése következett be.

Az USFWS döntését idén januárban természetvédelmi csoportok támadták meg a bíróságon. Ennek eredményeképp a bíróság kötelezte az USFWS-t, hogy folytassa a fogságban nevelt vörös farkasok szabadon engedését és a prérifarkasok ivartalanítási programját. Ez talán új esélyt ad a ritka ragadozónak a fennmaradásra.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(origo) A borítókép forrása: wikipedia.com/Red_wolf

search icon