Snüssz, a svédek büszkesége – De vajon mennyire káros?
Snüssz, a svédek büszkesége – De vajon mennyire káros?

Már lassan 400 éve létezik, mégis mostanában indult világhódító körútjára a dohányzás alternatívájaként a snüssz. Svédországban manapság már kevesebb mint a lakosság 5 százaléka nyúl cigarettához, ez pedig a snüssz népszerűségének is köszönhető. Mégis milyen mértékben károsíthatja szervezetünket? Milyen hatása van a környezetre? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mitől különleges a snüssz?

A snüssz kis párnácskákba töltött dohányból, sóból és különböző aromákból (például citrusfélékből, gyógynövényekből) álló keveréket tartalmaz. Ennek az ínyünkre helyezésével, a nikotin nyálba történő beoldódásával érhető el a kívánt hatás. Általában kevesebb dohányt tartalmaz, mint egy cigaretta, így érthető módon „egészségesebbnek” nevezik. Mivel nem égéstermékkel visszük be szervezetünkbe a nikotint, kevesebb káros anyagot juttatunk a levegőbe, tehát a környezetre sem ártalmas annyira, a passzív dohányzás megszűnéséről nem is beszélve.

A cigaretta használatával összehasonlítva pedig a snüssz révén csökkenthető azon daganatos megbetegedések esélye, amelyek a dohányosoknál fennállhatnak (például a tüdő- vagy a torokrák).

A cigarettánál csak jobb lehet?
Fotó: Pexels

Miért tiltja akkor az Európai Unió?

Az EU már 1992-ben bevezette a törvényt, amely tiltja a snüssz árusítását, ezzel azonban főleg az volt a cél, hogy ne kerülhessen újabb dohánytermék a piacra. Ennek megfelelően manapság sem kapható hazánk egyik üzletében sem. Svédország viszont csak annak fejében lépett be az EU-ba, ha mentesül a szóban forgó törvény alól. Az Európai Unió ezenkívül elvárja, hogy tagállamai 2040-re füstmentessé váljanak, amibe a snüssz tökéletesen beleillik, mivel Svédország ennek köszönhetően csökkentette 5 százalékra dohányosainak számát, szemben a nagyjából 25 százalékos EU-s átlaggal.

A snüssz árnyoldalai

Mielőtt mindenki azonnal megrendelné a napi snüsszadagját, érdemes megemlíteni a hátrányait is. Míg Svédország rendkívül büszke arra, hogy áttértek a dohányzásról a snüsszre, továbbra is egy dohánytermékről van szó, így nem elhanyagolható a káros hatása a szervezetünkre. Összességében pedig ma is a lakosság közel ötöde él valamilyen dohánnyal Svédországban, hiába csak 5 százalékuk használ cigarettát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) így nem győzi hangsúlyozni, hogy nem megoldás egy káros termékről egy másikra váltani.

Egyelőre kevés az olyan kutatás, amely a snüssz egészségügyi és környezeti kockázatát vizsgálja, mára azonban született néhány publikáció a témában. Például egy norvég tanulmány szerint használata növelheti a hasnyálmirigy- és a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

Továbbá gyakori használata a cukorbetegség kialakulását is eredményezheti. Egy ennél átfogóbb tanulmány született Svédországban, amely a snüssz hosszú távú hatásait behatóbban vizsgálta, nem dohányzó emberek szokásait megfigyelve közel 30 éven át. A kutatásból kiderült, hogy használata nagyban megnövelheti különböző ráktípusok kockázatát, és sokkal nagyobb eséllyel okozhat szív- és érrendszeri megbetegedéseket a dohányterméket nem használó emberekkel összehasonlítva [1]. Ezenfelül még fogainkra, illetve ínyünkre is káros, mivel a dohányt közvetlenül ide helyezzük fel.

Ugyanúgy dohányból készül, mint a cigaretta.
Fotó: Pexels

Nézzük meg, miként is hat a szervezetre!

A snüssz egészségügyi hatása

A snüssz használata tehát egyértelműen kockázatokkal jár, bár a kutatók még mindig igyekeznek pontosabban azonosítani az egészségügyi hatásokat. Például megnőhet a nyelőcsőrák kockázata de ez általánosságban nem növeli a rákos halálozás kockázatát. 

Az sem világos, hogy más tényezők hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy károsan érintse a szervezetet. Az alkoholfogyasztás például összefüggésbe hozható a snüssz használatával, ami csak tovább nehezíti a mögöttes okok megértését.

Rák

A snüssz termékek többféle ráktípus kialakulását is feltételezhetik. Ennek ellenére továbbra is jelentős vita folyik arról, hogy a snüssz mennyire növeli a kockázatot. Az alábbi rákos megbetegedések kockázatát erősítheti:

  • Hasnyálmirigyrák
  • Szájrák
  • Vastagbélrák
  • Tüdőrák

Egyes kutatási bizonyítékok azonban nem találnak összefüggést a snüssz használata és a szájrák között. Kilenc tanulmány elemzéséből az derül ki, amelyekben 417 872 svéd férfi vett részt, hogy nem találnak meggyőző bizonyítékot a vastagbélrák megnövekedett kockázatára, annak ellenére, hogy a jelenlegi felhasználók körében magasabb a végbélrák kockázata. A következtetések hasonlóak a hasnyálmirigy- és a tüdőrák esetében.

Az Indian Journal of Medical Research 2018-as áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a tüdőrák és a snüssz közötti kapcsolat „nem minden kétséget kizáróan igazolt”, de azt sugallta, hogy a kockázat drámaian kisebb, mint amit a cigarettázók körében tapasztaltak.

Szívinfarktus

A szívinfarktus egyike a dohányzással szorosan összefüggő szív- és érrendszeri betegségeknek. Ezzel kapcsolatban azonban nehezebb a füstmentes dohánytermékek kockázatának keresése.

A kutatók, akik 23 szívbetegséggel, 14 stroke-tal és további 14 magas vérnyomással foglalkozó tanulmányt vizsgáltak meg, azt találták, hogy nincs meggyőző bizonyíték a snüssz használata és általában a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a szívroham között.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a snüssz használata a halálozás kockázatát növeli, nem pedig magának a szívrohamnak a kockázatát, amely nagyjából megegyezik az általános lakosságéval. A tüdőrákhoz hasonlóan a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata sokkal nagyobb a dohányosok körében, mint a füstmentes dohányfogyasztók, így a snüsszözők körében.

Cukorbetegség

A dohányosok körében több okból is, 30-40%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség. A magas nikotinszintről ismert, hogy csökkenti a szervezetben az inzulin hatékonyságát. Emiatt a cukorbeteg dohányosoknak általában több inzulinra van szükségük a vércukorszint szabályozásához.

A kutatások szerint a snüssz gyakori fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezője is. Az eredmények azt is kimutatták, hogy a snüsszre áttérő dohányosok esetében sem csökken a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, és nem tudják jobban szabályozni a vércukorszintjüket.

A száj egészségügyi kockázatai

A szájüregi rák kockázatán túl a snüssz egyéb szájüregi problémákat is okozhat, például fogínybetegséget, fogvesztést és szájnyálkahártya elváltozásokat is.

A szájnyálkahártya betegségei közé tartozik a száj, az ajkak vagy az íny külső nyálkahártyájának rendellenes duzzanata vagy elváltozása. A tanulmányok azt mutatják, hogy a snüssz használata növelheti a szájnyálkahártya-elváltozások kockázatát.

Terhességi szövődmények

A terhesség alatti dohányzás egészségtelen mind a szülő, mind a magzat számára, ez tény. Tanulmányok kimutatták, hogy a snüssz növelheti a következők kockázatát terhesség alatt:

  • Halvaszületés
  • Újszülöttkori apnoe
  • Koraszülés
  • Szájhasadék

Hatása a környezetre

Ahogy ezt korábban is írtuk, a snüssz nagyrészt dohányt tartalmaz aromákkal és természetes anyagokkal kiegészítve, így ellentétben a cigarettával és társaival – amelyek szűrőjében rengeteg adalékanyag található – sokkal kevesebb mérgező anyagot jelentenek hulladékként, mint az eldobált csikkek.

A dohányt tartalmazó kis párnákat általában valamilyen cellulózból készítik, ezek a természetben könnyedén lebomlanak károkozás nélkül.

Amíg a cigarettát és egyéb elektromos változatait rendszerint papírdobozokban forgalmazzák, addig a snüsszt műanyag alapú tárolókban tudjuk megvenni, ami rossz esetben a természetben végezheti. Ezek rendszerint polipropilénből (PP) vannak, érdemes rájuk odafigyelni, mivel szelektíven gyűjthetők, így újrahasznosíthatók. A doboz belsejét legtöbbször valamilyen paraffinnal vonják be, így védve a természetet az esetleges szivárgástól. Tehát összességében a „hagyományos” cigarettákkal szemben kisebb mértékben szennyezhetik a környezetet.

Viszont itt sem elhanyagolható a dohány feldolgozásával és megfelelő formába hozásával elkövetett környezetszennyezés mértéke. Termesztésük közel 5 százalékban hozzájárul az erdőirtáshoz. A dohány előállításával (ebbe természetesen beletartozik az elektromos és a hagyományos cigarettákhoz felhasznált dohány is) közel 325 ezer kg káros vegyi anyagot juttatnak a környezetbe egy év alatt.

Összességében nagyjából 80 millió tonnányi szén-dioxiddal egyenértékű káros anyagot termel az iparág, amihez így a snüssz előállítása is hozzájárul.

Segít a snüssz leszokni a dohányzásról?

A bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a snüssz hatékony eszköz lehet-e a dohányzásról való leszokásban, vegyesek. Egy svájci tanulmány, ami mintegy 5000 fiatal férfit követett 15 hónapon keresztül, nem talált előnyöket. Sőt, az eredmények azt sugallják, hogy nagyobb valószínűséggel szoknak rá a dohányzásra vagy folytatják a dohányzást, bár ez nem biztos, hogy igaz az idősebb korosztályokra is.

Más norvégiai és svédországi tanulmányok szerint a snüssz használata segített a dohányzásról való leszokásban. A kérdés azonban adott, hiszen így egyáltalán nincs konkrétum arra vonatkozóan, hogy valóban segítheti-e a leszokást.

A tubák sem a legegészségesebb élvezeti cikk.
Fotó: Pexels

Mi a helyzet a tubákkal?

Sokan A Pál utcai fiúkból ismerhetik, de manapság is fellelhetjük itt-ott a tubákot, amely lényegében egy nagyon finomra őrölt dohány, melyet kis műanyag dobozban árusítanak. Az 1700-as évek egyik legelterjedtebb dohányfogyasztási formája volt. A tubák, vagy török eredetű nevén burnót, orrba történő felszívásával az orrnyálkahártyán keresztül szívódik fel a nikotin. Bár szintén jóval kevésbé káros egészségünkre, mint a legtöbb dohánytermék, így is majdnem 80 százalékkal képes növelni a szájrák kialakulásának kockázatát. Környezeti szempontból hasonló hatása van, mint a snüssznek. A doboz általában itt is műanyag, amely legtöbbször újrahasznosítható. A fő probléma itt is a dohány előállításával és őrlésével keletkező környezetszennyezés.

Összegzés

A snüssz (a tubákkal egyetemben) valóban egy környezetre kevésbé káros és „egészségesebb” alternatíva más, füsttel járó dohánytermékekhez hasonlítva. Azonban a snüssz is nagyban károsíthatja szervezetünket és környezetünket is, úgyhogy mindenképp érdemes vigyázni vele, és ha lehet, kerülni a használatát.

Kiemelt kép: Pexels

    search icon