Spanyolország személyi státuszt ad a Mar Menor lagúnának
Spanyolország személyi státuszt ad a Mar Menor lagúnának

Spanyolország a kontinensen először adta meg a személyi státuszt Európa legnagyobb sósvízi lagúnájának. A Mar Menor lagúnában a tenger élővilága tömegesen pusztult el a part menti fejlesztések és a helyi mezőgazdaság által okozott degradáció miatt.

Több mint 600 000 polgár támogatta a kezdeményezést, amelyet aztán a madridi szenátus is megszavazott. Az új törvény szerdán lépett hatályba, amellyel a sikerült elérni a veszélyeztetett ökoszisztéma védelmét.

A személyi státusszal a Mar Menor különleges védelmet kap, a lagúna és a közeli földközi-tengeri partvidék összesen 1600 négyzetkilométernyi területét ezentúl egy gondnoki csoport fogja jogilag képviselni, amely helyi tisztviselőkből, polgárokból és a területen dolgozó tudósokból áll. A törvény kodifikálja a lagúna „ökoszisztémaként való létezéshez és természetes fejlődéshez” való jogát, emellett elismeri a lagúnának a védelemhez, megőrzéshez és helyreállításhoz való jogát.

A Természetvédelmi Világalap szerint a tengertől egy 22 kilométeres, vékony szárazföldi sávval elválasztott, 135 négyzetméteres Mar Menor Európa legnagyobb sós vizű lagúnája, számos halfajnak, csikóhalnak és a veszélyeztetett európai angolnának ad otthont, a közeli farmokról származó műtrágya miatt azonban rendszeresen elpusztul itt az élővilág. Emellett népszerű üdülőhely is.

2019-ben több mint 50 000 ember vonult fel a közeli Cartagena városában, hogy demonstráljanak a Spanyolország délkeleti partvidékén található lagúna pusztulása miatt. Ebben a hónapban a spanyol kormány 20 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Mar Menorhoz közeli városok vízkezelésének javítására a lagúna helyreállítási tervének részeként.

Annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló természeti katasztrófák ne térjenek vissza, hogy a Mar Menor állatvilágának pusztulását okozó események ne történjenek meg újra, adjuk meg ennek az ökoszisztémának a saját jogait

– mondta María Moreno szenátor a szavazás előtt.

2017-ben Új-Zélandon úttörő törvényt fogadtak el, amely a Whanganui folyónak személyi státuszt biztosított.

(Forrás: Euronews)

search icon