Berobbant a spárgaszezon!
Berobbant a spárgaszezon!

A jó minőségű magyar spárga iránt óriási a kereslet mind a hazai, mind az exportpiacokon.

A sokéves átlagnak megfelelően idén is április közepén indult a hazai spárgaszezon, az első szedések húsvét környékén kezdődtek az ültetvényeken. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FuritVeB) közös körképe szerint az elmúlt évtizedben jelentősen visszaesett a spárga termesztési területe, 2023-ban alig haladta meg az 1000 hektárt. Ennek megfelelően a spárga betakarított mennyisége is csökkent, 2024-ben 3,7 ezer tonna volt.

A negatív tendencia oka elsősorban az, hogy a spárga rendkívül kézimunkaerő-igényes kultúra, így az utóbbi években egyre többen csökkentették a spárgatermő területüket, mert a munkaerő tekintetében tapasztalható minőségi és mennyiségi problémák a betakarítás során hatalmas nehézségeket okoznak. A munkaerőhiány-probléma – elsősorban a kisebb termelők esetében – megoldhatatlannak tűnik, a termelés jövőjét tekintve az elérhető áron megvalósítható gépesítés adhat reményt a gazdálkodóknak.

A spárgatermesztés főként a Homokhátságra jellemző. Legnagyobb termőterületeink Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezenkívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb spárgatermesztéssel. A hazai spárgatermesztés meghatározó részét 4-5 nagyobb termelő teszi ki, akik alapvetően az exportpiacokat látják el, illetve a megtermelt spárgájuk kisebb részét a hazai áruházláncokban értékesítik. Emellett kisebb termelők is foglalkoznak spárgatermesztéssel, akik főként a hazai piacon értékesítenek.

A jó minőségű magyar spárgára óriási kereslet van mind a hazai, mind az exportpiacokon. Ennek megfelelően a csökkenő termőterület ellenére az exportra termelt spárga mennyisége növekedést mutat: míg az előző években a betakarított spárga közel felét exportáltuk, addig 2024-ben már a termés háromnegyedét a külpiacokon értékesítettük.

A spárga a sípok színe szerint négy típusba sorolható: fehér, lila, lilászöld és zöld. Ha akkor szedik le, amikor még ki sem bújt a földből, akkor a színe még fehér, de ha már kibukkant, a napfény hatására lilássá válik. A zöld spárgát akkor takarítják be, amikor már a teljes hajtás a föld felett van, és a napsütés élénkzöldre festette. Laza homokos, humuszban gazdag talajban nő leginkább, innen a legegyszerűbb betakarítani nedvdús hajtásait. A friss spárga áprilistól kezdve egészen június végéig kapható, míg konzervként egész évben elérhető.

(NAK)

Fotó: Canva