A no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa – hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének, Kék Bolygó című podcastjának legújabb adásában.
A podcast vendége Berend Ferenc agrármérnök, a Somogyi Kószáló Farm tulajdonosa, aki több mint tíz éve alkalmazza a technológiát, elmondta, a no-till farming (szántás nélküli gazdálkodás) direkt vetést jelent, azaz a talajnak legfeljebb tíz százalékát „zavarják”. Csak vetőgépeket használnak, nem végeznek talajmunkát, a mulcsot a felszínen hagyják, ami segíti az élő mikroorganizmusok fejlődését.
Berend Ferenc beszélt arról, hogy a forgatás nélküli technológia lassabb fejlődést hoz a növényeknél, hiszen tömörebb a talaj, sokkal több benne a nedvesség és hűvösebb. A csapadékos időben kétszeres termésátlagot tudtak hozni: a szántással művelt földeken 3,5 tonna, Berend Ferencéknél 7 tonna volt a hektáronkénti termésátlag.
Ismertette, hogy a betakarítás után sokszor gabonát vetnek, amit szélesebb körben szakmaiatlannak tartanak. „Semmit nem csinálunk a betakarítás után, a no-till vetőgép egy, két és fél centiméteres sávot tisztít meg, és beleteszi a magot két-három centiméter mélyre”. Elmondta, hogy a technológiának köszönhetően a talajban lévő mikroorganizmusok helyreállítják a talaj egészségét, így nem szükséges baktériumtrágyákat hozzáadni, és csekély mértékben kell a növényvédőszereket is használni.
Beszámolt arról is, hogy a talajtakarást zöld növényi felülettel igyekeznek biztosítani, 7-8 fajból álló keveréket vetnek el, amely rozsot, árpát, olajretket, mustárt, és facéliát tartalmaz. A zöld növényeket pedig szakaszosan angus marhaállománnyal legeltetik le. Berend Ferenc hozzátette, hogy akik ezt a technológiát használják, arról beszélnek, hogy régen sok bankhitellel dolgoztak, most anélkül gazdálkodnak, és kevesebb feszültséggel jár a munkájuk.
A teljes beszélgetés az alábbi videón tekinthető meg:
(MTI)
Fotó: Canva