Rekordtermés szántás nélkül? Lehetséges!
Rekordtermés szántás nélkül? Lehetséges!

Holnapután című rádióműsorunk (és podcastunk) júniusi vendége Kökény Attila, a talajmegújító mezőgazdálkodás egyik legjelentősebb hazai képviselője volt. A szakember rendszeres hírlevelének friss részében egy szántás nélküli termesztésben elért világrekordról írt.

A rekord egy amerikai gazda, Alex Harrell nevéhez fűződik, aki a Georgia állambeli Smithville-ben található farmján, 206,7997 bushel/hektár (13,89 tonna/hektár) terméshozamot ért el. Ez a szójatermesztés új világrekordja, mely több mint 15 bushellel múlja felül az előző, 2019-es rekordot, melyet a szintén amerikai Randy Dowdy tartott.

Ahogy Kökény írja, a 33 éves termelő Lee és Sumter megyékben, mintegy 3000 holdon (1214 hektár) termel búzát, szóját, kukoricát és görögdinnyét édesapjával, Rodney-val. A fiatal farmer nyitott a különböző kultúrákra és elképzelésekre, és szívesen tanul, szereti kihívások elé állítani magát és a körülötte élőket. Így születhetett meg a rekord szójatermés is.

A hírlevélből kiderül, hogy a szóját egy olyan területen vetették, ahol a tavalyi kukorica betakarítása után a földre zabból, rozsból, tritikáléból és daikon retekből álló téli takarónövény-keveréket vetettek, hogy védje a talajt és szaporítsa a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét, ami kétségtelenül szerepet játszhatott a rekord termésben. A szerző részletesen leírja azt is, pontosan milyen munkálatok, milyen tőtávolság, milyen vetőmag szükségeltetett a sikerhez, ami már csak azért is jelentős mert a mezőgazdaságáról híres Georgiában a szójabab átlagos termésmennyisége 3 tonna/ha körül van.

Magyarországon is hatalmas potenciál van a szója termesztésében, 5-6 tonnás szójákat gyakran aratnak a jobb termelők, de a szójának sokkal magasabb a genetikai potenciálja, ahogy a világrekordból is láthatjuk – írja Kökény Attila. Azonban azt is hozzáteszi, hogy a legtöbb hazai termelő megállt az 1-2 tonnás szinten és még mindig nem kezdte el megtanulni a szója élettani igényeit, melyek a legkevésbé sem merülnek ki a párás levegőben és csapadékban, a magas hozamokhoz pedig az öntözésen kívül mérésekre alapuló, kiváló lombkezelések állnak rendelkezésre itthon is.

A hírlevélben a szerző részletesen beszámol a rekord szójatermés körülményeiről, a vetőmagtól, a felhasznált technológián át az időjárásig. A teljes cikk itt olvasható, illetve ugyanott érdemes feliratkozni a Talajmegújító Mezőgazdaság -TMMG hírlevélre is.

search icon