Tele van a hűtő maradékkal? Töltsük kovászos tésztába!

Tele van a hűtő maradékkal? Töltsük kovászos tésztába!
Tele van a hűtő maradékkal? Töltsük kovászos tésztába!

A kovászos kenyér maradékkal való megtöltése valóban meghosszabbítja a kenyér élettartamát és hihetetlenül finom is. Nem beszélve arról, hogy az élelmiszer pazarlást is elkerülhetjük így. Kicsit hosszadalmas munka elkészíteni, de a végeredmény minden percét megéri. A házi kenyérnél nincs finomabb!

Hűtőszekrény maradékokkal töltött kovászos tészta

Akár édes vagy sós maradékokkal is meg lehet tölteni, ami bármi lehet a megmaradt almás morzsától és brownie-tól a pestós tésztán át a sült vacsoráig; ebben a verzióban maradék sült tököt és káposztát használunk. Fontos, hogy a töltelék teljesen a tésztába legyen hajtogatva, és ne maradjon a külső oldalán.

Hozzávalók:

400 g édes vagy sós maradék (jelen esetben sült tök és párolt káposzta)

225g kovász

1 kg liszt (ebből 650 g teljes kiőrlésű)

22g tengeri só

Tegyük a maradékokat egy tálba, majd nyomkodjuk nagyjából pépesre, és tegyük a hűtőbe. Keverjük össze az aktív kovászindítót 700 ml meleg vízzel, majd keverjük hozzá a lisztet, és hagyjuk meleg helyen egy órán át érlelődni.

Adjuk hozzá a tengeri sót és további 50 ml meleg vizet, majd hagyjuk állni még 45 percig. Nyújtsuk ki és hajtsuk össze a tésztát úgy, hogy megfogunk egy sarkot, áthúzzuk a tésztán, és lenyomjuk. Hajtsuk össze a tészta másik három „sarkát” ugyanígy, majd ismételjük meg a 45 perces pihentetést és hajtogatást még kétszer.

Tegyük félre pihenni még 30 percre, majd végezzük el a végső formázást: a tészta felületét enyhén szórjuk meg liszttel, fordítsuk meg, és óvatosan húzzuk ki minden sarkát, hogy négyzet alakú legyen. A tésztára kenjük rá a maradékokból készült masszát, majd ismételjük meg a fenti hajtogatást, amivel a tésztát egy csomaggá formáljuk, és lezárjuk a masszát. Befejezésül a tésztát felülről lefelé haladva szép gömbölyűre formáljuk, és átrakjuk egy kelesztő kosárba. A maradék-masszának a tészta belsejében kell maradnia, ezért ne dolgozzuk túl.

A megformázott tésztát hagyjuk 30 percig szobahőmérsékleten, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Nyolc-tizenkét óra elteltével, amikor a tészta a duplájára megkelt, melegítsünk fel egy nehéz, öntöttvas edényt, amelynek van fedele, vagy egy sütőedényt, jénai tálat vagy hasonlót 220C fokos sütőben. Emeljük ki a sütőedényt, borítsuk bele a tésztát, fedjük le, és süssük 20 percig. Csökkentsük a hőfokot 200C fokra, majd vegyük le a fedőt, és süssük további 20 percig. Vegyük ki a kenyeret, és hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük.

Forrás (theguardian)

search icon