Bolygónk óceánjai óriási cukortartalékokat rejtenek, melyek jelentős hatással vannak a szén-dioxid tárolására és ezen keresztül a klímaváltozásra nézve. A tengerbiológusok friss kutatása derítette fényt arra, hogy az óceán fenekén található tengeri fű sűrű rétegeiben szacharóz, vagyis a konyhai cukor legfőbb összetevője halmozódott fel.
A Qubit számolt be a Max Planck Tengeri Mikrobiológiai Intézet kutatásáról, mely szerint globálisan akár 1,3 millió tonna szacharózt rejthet magában a tengeri fű. Ez nagyjából megegyezik 32 milliárd doboz Coca-Cola cukortartalmával.
A tengeri fű a fotoszintézis során cukrot termel. Átlagos fényviszonyok mellett az általuk termelt cukor nagy részét saját anyagcseréjükre és növekedésükre használják fel, de magas fényviszonyok mellett, például a déli órákban vagy nyáron azonban több cukrot termelnek, mint amennyit el tudnak használni vagy el tudnak raktározni. Ekkor a felesleges szacharózt a rizoszférába engedik.
– idézi a cikk Nicole Dubilier, a Max Planck Intézet munkatársát
A rizoszféra nem más, mint az aljzat azon része, amit a növény gyökerei átfonnak. Ezekben a régiókban nagyjából 80-szor magasabb a tengerfenék cukorkoncentrációja, mint ott, ahol nincs tengeri fű.
Az, hogy a cukor ilyen nagy mennyiségben fel tud halmozódni a rizoszférában annak is köszönhető, hogy a tengerifű által kiválasztott egyéb vegyületek lassítják a környezetükben található élőlények anayagcseréjét. Így a különféle mikroorganizmusok döntő többsége képtelen felfalni a felgyülemlett cukrot.
A tengerifű utáni kutatás létfontosságú, ugyanis a növény az egyik legjelentősebb szénelnyelőnek számít a világon. Mint írják, a kutatások szerint egy tengeri fűvel borított terület kétszer annyi szén-dioxidot képes elnyelni, mint egy ugyanakkora erdő a szárazföldön, és mindezt 35-ször gyorsabban is teszi. (Qubit)