Teljes óceániai szigetek eltűnéséhez vezethet a tengerszint emelkedése
Teljes óceániai szigetek eltűnéséhez vezethet a tengerszint emelkedése

A tengerszint-emelkedés kevésbé látványos, mint a klímaváltozás többi következménye. Azonban a folyamatok ennél a jelenségnél is felgyorsultak az elmúlt évtizedekben.

1990 óta a tengerszint 10 cm-t emelkedett. A tudósok szerint a század végére még fél méterrel emelkedik majd, de akár másfél méter is lehet ez az érték.

Az Utrechti Egyetem professzora, Roderik van de Wal szerint:

A leginkább sebezhető régiók a Csendes-óceánnál vannak, ugyanis ott kicsit nagyobb a tengerszint emelkedése, mint a világ többi részén. Emiatt ott már kidolgoztak evakuációs programokat, melyek az alacsonyan fekvő szigeteken már működnek is. Azokon a területeken a tengerszint emelkedés nem egy jövőbeli megoldandó probléma, hanem maga a valóság.

A professzor szerint Európában még nincsenek ilyen nagy problémák, mert sok helyen tudunk gátakat építeni. Ugyanakkor, ha tovább emelkedik a tengerszint, megjelennek majd az eróziós problémák. Emellett áradások is lesznek, és a szikesedéssel is számolnunk kell, ha betör a sós víz a földekre.

A tengerszint-emelkedés kezelésére egyre több országnak kell majd megoldást találnia. A gazdag államoknak ez könnyebben megy, azonban a szegényebbeket is sújtja a probléma, ez pedig konfliktusokhoz is vezethet a jövőben.

A professzor azt is hozzátette, hogy nincsen egy megoldás, mely mindent kezelni tudna. Sok múlik a helyi viszonyokon és azon, hogy képesek-e az országok gátakat építeni. A gátak ugyanis nagyon drága dolgok. Ugyanakkor vannak természeti alapú megoldások is néhány régióban. Ilyen például a gyertyafák telepítése. Ez a megoldás természetesen Európában nem működhet.

A tengerszint-emelkedés teljes óceániai szigetek eltűnéséhez vezethet majd. De nagy népsűrűségű területeket is fenyeget a jelenség, ilyen például a Gangesz deltája Bangladesben.

(Forrás: euronews.com)

search icon