Rosszabbul fest a tengerszint emelkedésének várható mértéke, mint azt korábban gondoltuk
Rosszabbul fest a tengerszint emelkedésének várható mértéke, mint azt korábban gondoltuk

Dán kutatók új tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy a tengerszint-emelkedés mértéke rosszabb lehet, mint amitől korábban tartottak.

Ugyan az Éghajlatváltozási Kormányközi Munkacsoport (Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC) legutóbbi értékelése szerint 2100-ra nem valószínű, hogy a tengerszint 1,1 méternél többet emelkedik, a dán kutatók ezt másképp látják. A koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének klímakutatói úgy vélik, hogy a legrosszabb felmelegedési forgatókönyv szerint ez emelkedés mértéke akár 1.35 méter is lehet.

A kutatók szerint az IPCC által használt modellek a valóságellenőrzés tesztek alapján nem voltak elég érzékenyek. Ezek az emelkedési előrejelzések a jégtáblák, gleccserek és a tenger hőtágulása vagy felmelegedése modelljeinek „kirakós játékán” alapulnak. Minél jobban emelkedik a hőmérséklet, annál magasabb lesz a tengerszint.

Ugyanakkor a dán kutatócsoport vezetője, Aslak Grinsted szerint csak korlátozott mennyiségű adat elérhető a modellek teszteléséhez, hiszen gyakorlatilag nem volt egyáltalán adat az 1990-es évek műholdas megfigyelései előtt az Antarktisz olvadási arányáról. Az 1850-2017 között modellezett egyedi adatok a tengerszint tényleges emelkedését tükrözték, de amikor a modellezett és a historikus adatokat kombinálták, az előrejelzések túl konzervatívnak bizonyultak.

A dán kutatók felvették a kapcsolatot az IPCC kutatóival, hogy közösen tovább fejleszthessék az előrejelző modelleket.

(Guardian)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon