Több 100 milliárd maszk marad a nyakunkon a járvány után
Több 100 milliárd maszk marad a nyakunkon a járvány után

A világban ugyan még zajlik a járvány, mi már igencsak szeretnénk a hátunk mögött tudni: a gondolataink mostanában az oltás körül forognak. A vírus ökológiai lábnyomát azonban nem fogjuk egyik napról a másikra leküzdeni. Csak megsaccolni lehet, mennyi hulladékot jelent a Földnek a koronavírus, hisz havonta milliárdnyi egyszer használatos maszk végzi a kukákban.

Lassan két éve van köztünk a COVID-19, és az utóbbi időben nagyon sokféle adatot lehetett olvasni a szemetelés mértékéről. Most megpróbáljuk összegezni az adatokat és megnézni, hogyan valósul meg a hulladékok kezelése, és milyen környezeti károkkal jár.

Sok esetben közvetlenül öntik bele a trópusi vizekbe a hulladékot, a maszkok rövid idő alatt mikroműanyagra szakadnak szét.
Fotó: oceansasia.org

100 milliárd maszk havonta

A Frontiers of Environmental Science & Engineering című dán tudományos lap számításai szerint havonta129 milliárd maszkot használunk fel, ez másodpercenként 3 milliót jelent. A Heliyon folyóiratban év elején megjelent tudományos összefoglalóban is a szemét mennyiségét vizsgálták. Az ő számításaik szerint 3,4 milliárd maszk fogy naponta, melynek súlya 3,4 millió tonna.

2020-ig a járvány következtében csak Kínában 23%-al nőtt az orvosi hulladék mennyisége. 2019 előtt az orvosok napi 4902,8 tonna arcvédőt használtak el, ez az adat a járvány hatására 6022 tonnára emelkedett. A kontinensek napi maszkhasználatát elemezve a becslések szerint Ázsia vezet 1,8 milliárd/nap maszkkal. Őt követi Európa 445 millió/nap, Afrika 411 millió/nap, Latin-Amerika 380 millió/nap, Észak-Amerika 244 millió/nap, végül Óceánia 22 millió/nap maszk elhasználásával.

Eldobható maszkok napi használata kontinensekre bontva.
Fotó: sciencedirect.com

A keletkező szennyeződés nagy része abból adódik, hogy a fejletlen országokban hiányos a hulladék kezelése, a megnövekedett mennyiség túlterheli a rendszerüket. A 7,7 milliárd ember műanyag hulladékának 82%-a 35 országból származik, és ezek között 14 ázsiai állam található.

Covid-hulladékként eldobott arcmaszkok becsült globális aránya a világ országaiban
Fotó: sciencedirect.com

A WWF arra is felhívta a figyelmet, hogy nem pusztán a koronavírus elleni elsődleges védekezéssel termelünk szemetet, hanem a pandémia miatt a lakosság rengeteg műanyag csomagolású fertőtlenítőt vásárol, és általában a boltok is előnyben részesítik a nyloneszközöket az érintésvédelem biztosítására. Az ételrendelések dobozai is többnyire műanyagból készülnek. Ráadásul a karantén időszakában sok helyen szüneteltek a hulladék újrahasznosítát szolgáló létesítmények is.

Ketyegő műanyag bomba

Nagyságrendileg ugyanannyi maszkot gyártanak, mint PET-palackot, amelyről már tudjuk, hogy a műanyag-szennyezés egyik fő okozója. A bökkenő csak annyi, hogy a palackok 25%-át újrahasznosítják, ezzel szemben a védőfelszereléseket gyakorlatilag nem lehet reciklikálni. Egyrészt számolni kell a fertőzésveszéllyel, másrészt az említett eszközök nagyon összetett, változatos műanyagból állnak. Lebomlásuk során káros kémiai és biológiai anyagok szabadulnak fel, mint például biszfenol, nehézfémek és patogén mikroorganizmusok. A védőfelszerelések fokozzák a környezet mikroműanyag-terhelését. A szálas kialakítású anyagok sokkal gyorsabban bomlanak, mint az ömlesztett műanyagok – amilyen például a nylonzacskó is –, és egyből mikro- és nanoműanyagok lesznek, ami tovább súlyosbítja a problémát.

Környezeti hatások

A kutatók egyelőre nem tudnak végső megállapítást tenni a maszkok okozta szennyezésről, mivel még hiányosak az adatok, de az már látszik, hogy az óceánok élővilága megsínyli a helyzetet. Az OceansAsia jelentéséből – amelyről korábban mi is hírt adtunk – kiderül, hogy 2020-ban 1,5 milliárd maszk végezte a tengerekben. Ez azt jelenti, hogy körülbelül a maszkok 3%-a úszkál a vizeinkben.

Miami partjainál egy leveles hal a maszk elasztikus kötelébe ragadt bele.
Fotó: oceansasia.org

Több olyan elhullott állatot találtak, amelyek a maszkok miatt pusztultak el. Ebből a szempontból a gumipántok különösen veszélyesek, mert könnyen beleakadhatnak az élőlények. Brazília egyik partján egy pingvin azért pusztult el, mert a gyomrában maszk volt. Sajnos erről leginkább a fejlődő országok hiányos szemétkezelése tehet: az is előfordul, hogy a kommunális szemetet – megfelelő kapacitású szeméttelepek híján – egyenesen a folyóba öntik. Erre egyik jó példa Fülöp-szigetek: a hulladék nem kielégítő kezelése folytán Manilában a vírus miatt 280 tonna hulladéktöbblet keletkezett, ami elborította a tengerpartot.

Manila tengerpartját szemét borítja.
Fotó: www.bbc.com
Angliában egy sas hitte élelemnek a maszkot.
Fotó: oceansasia.org

Egészségügyi maszkból kommunális hulladék

Az itthoni szemétszállítási szolgáltatók már a járvány elején felhívták a figyelmet arra, hogy sem a maszk, sem a gumikesztyű nem kerülhet a szelektív szemétgyűjtésre való kukákba. A hivatalos gyűjtési mód az, hogy a használt maszkokat és kesztyűket dupla zsákba tesszük, majd két nap pihentetés után – hogy az vírus biztosan elpusztuljon – a kommunális szemetesbe helyezzük őket. De létezik olyan szolgáltató, amely külön kukát biztosít, és gondoskodik ennek ürítéséről is.

Természetesen a megtöbbszöröződött hulladék elsősorban az egészségügyi intézményeket terheli, melyeknek speciális kezelését törvény írja elő: „A fertőzött, szennyezett védőeszközöket folyadékzáró, a mechanikai sérüléseknek ellenálló zsákokban, légmentesen záródó tartályokban kell gyűjteni és tárolni.”

Egy korábbi interjúban az egészségügyi hulladék kezelésével foglalkozó Zöld Zóna Környezetvédelmi Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a kórházak fertőző osztályain minden hulladék veszélyes. A vírus miatt veszélyes hulladéknak minősülnek a maszkok, a kesztyűk és egyéb védőfelszerelések is. Az egészségügyi hulladék kezelése igen szűk piac, Magyarországon összesen 5 cég foglalkozik vele, ami körülbelül egymilliárd forintos éves forgalmat jelent.

A szemetet a korházak alkalmazottai gyűjtik, de a cégek biztosítják a gyűjtőedényeket, amelyek speciális műanyag zacskók és dobozok. Az egészségügyi hulladékot hűtés nélkül 48 órán belül el kell szállítani, ez végül kommunális hulladékká válik. A telephelyen a hulladékot a fertőtlenítő rendszerbe öntik, ahol először ledarálják, majd 138 °C-os gőzzel 12–15 percig fertőtlenítik. Ezután a már kommunális hulladéknak számító szemetet a megszokott módon a telephelyre viszik.

A videóban egy vuhani üzemet mutatnak be, ahol hasonló metódus alapján dolgoznak.

Alternatív lehetőségek

A hétköznapokban már megszoktuk a tartós maszkokat, és legtöbbünk be is szerzett vagy készített magának valamilyen textil arcvédőt. Már a járvány kezdetén születtek olyan környezetbarát megoldások, mint például a lebomló kendermaszk, amelyet egy kis francia cég kezdett gyártani mezőgazdasági hulladékból.

Tobia Zambotti 10.000 maszkot használt fel tervéhez.
Fotó: www.dezeen.com

A klasszikus, anyag szintű újrahasznosítás sajnos nem oldható meg, de léteznek kezdeményezések alternatív felhasználásra. Ilyen az olasz designer Tobia Zambotti használt maszkokból készített kanapéja. Ennél talán még hasznosabb alternatíva, amit ausztrál kutatók kísérletei mutatnak. Egy melbourne-i egyetem kutatói a használt maszkok építőipari felhasználását vizsgálták. Készítettek egy 1 km hosszú tesztutat az aszfaltba 3 millió ledarált maszkot keverve. Az elemzések szerint a maszkok az aszfalt merevségét és erejét is növelték.

search icon