A rendszeresebb otthoni főzés volt az egyik új és környezetbarát szokás, amelyet sokan felvettek a járvány alatt, mivel az éttermek bezártak, sokan csökkentették így a költségeket és az élelmiszerpazarlást. Egy a WRAP által közzétett új felmérés szerint azonban az élelmiszerpazarlás ismét a járvány előtti szintre emelkedett, mivel sokan felhagytak a főzési szokásokkal, és inkább étteremben esznek, vagy elviteles ételeket rendelnek.
A hulladéktermeléssel foglalkozó jótékonysági szervezet, a Waste & Resources Action Programme (WRAP) felmérést végzett a britek körében, amely arról számolt be, hogy az otthonról kiszállított vagy otthonon kívül elfogyasztott ételek átlagos száma a tavaly szeptemberi hatról 7,6-ra emelkedett az elmúlt hónapban.
A múlt hónapban az otthon elpazarolt élelmiszerek aránya 19,7 százalék volt, és az emberek 30 százaléka ismét a „nagy mennyiségű élelmiszerpazarlás” kategóriájába tartozott, szemben a tavaly áprilisi 20 százalékkal.
A brit kormány által finanszírozott kutatás szerint azok több mint fele (56%), akik az elmúlt hónapban tíz vagy annál több éttermi vagy elviteles ételt fogyasztottak, a „magasabb élelmiszerpazarló” kategóriába tartoznak, szemben a 30 százalékos országos átlaggal.
A WRAP szerint az újraindítás után az emberek ismét otthonon kívül készített ételeket vásárolnak, ami azt eredményezi, hogy a hűtőszekrényükben lévő élelmiszerek, amelyeket meg akartak enni, kárba vesznek.
Rebecca Pow környezetvédelmi miniszter az eredményekre reagálva azt mondta, hogy mindannyian többet tehetünk azért, hogy az étel a tányérunkon maradjon, és ne kerüljön a kukába.
Van néhány egyszerű lépés, amelyet mindenki megtehet otthonában, kezdve a bevásárlólista készítésétől és az élelmiszerek helyes tárolásától kezdve azon élelmiszerek fagyasztóba helyezéséig, amelyeket a felhasználhatósági idő lejárta előtt nem eszünk meg. Ha ezeket az apró, pozitív változtatásokat eszközöljük mindennapi életünkben, mindannyian valódi változást érhetünk el.
tette hozzá a miniszter
(fotó: pexels – Ron Lach)