Új Design Terminal-sorozat a fenntartható megoldásokért
Új Design Terminal-sorozat a fenntartható megoldásokért

A Design Terminal innovációs ügynökség folytatta saját gyártású edukációs sorozatát. Az új évad a fenntarthatóságot és a társadalmi szerepvállalást helyezte a középpontba.

A Design Terminal 2022 tavaszán indította el Optimist First sorozatát, amelyben sikeres vállalkozókat kérdezett arról, hogy miért érdemes belevágni a vállalkozásindításba és milyen nehézségekre számíthatnak a startupok az úton. Az innovációs ügynökség számára az optimizmus nem csak egy tulajdonság, hanem egy szemlélet, amely szerint nem remélni kell a jövőt, hanem tenni érte. Ennek a gondolatnak a mentén jött létre a sorozat negyedik évada „Innovation that’s worth it” néven.

Az idei évad szereplői, a Respray, a Compocity és a Malom Projekt alapítói arról meséltek, hogy milyen indíttatásból vágtak bele vállalkozásaikba, és hogy ők hogyan igyekeznek megoldásokat találni a környezetvédelmet érintő kihívásokra.

Zámbó Gergely, a Respray egyik társalapítója – a Design Terminal sajtóközleménye szerint – elmondta, hogy társával, Réti Andorral közös fejlesztésük egyik leglényegesebb innovációja a sűrített levegő. Ezt a megoldást a hagyományos dezodorokban levő bután gázok helyett használják, lehetővé téve, hogy a palackokat természetes közegben is újra lehessen tölteni.

Pancsa Emese, a Compocity alapítója a komposztálás közösségformáló erejéről beszélt. A tevékenységüknek már a kezdetektől szerves része a fenntarthatósági pedagógia. A Compocity csapata rendszeresen beszélget gyerekekkel a komposztálásról és az egészséges életmódról, ezzel is hozzájárulva a szemléletformáláshoz. Amellett, hogy a Compocity irodaterekben, munkavállalói közösségek körforgásos gazdasági tevékenységének kialakítását támogatja, a nagyvállalatok segítségével már több közösségi térbe és iskolába helyeztek el CompoBotokat. Így az oktatási intézmények diákjai is megismerkedhetnek a beltéri komposztálással.

Tóth Ádám, a Malom Projekt megálmodója pedig arról mesélt az innovációs ügynökségnek, hogy a csapatával olyan tárgyakat készítenek, amelyeknek egészét vagy elemeit a háztartásban keletkezett műanyaghulladékból rakják össze. Tóth Ádám szerint a formatervezésben kiemelt szerepe van a hagyománynak, és szeretne arra törekedni, hogy a tárgyak, amelyeket megalkotnak, minél tovább használhatóak legyenek, ezzel egyfajta szoros köteléket képezve a termék és használója között.

https://www.youtube.com/watch?v=XGxfwYoFtr4

A Design Terminal szeretné, ha a sorozat új évada segítene még több vállalkozást és embert arra ösztönözni, hogy közös erővel érjék el a fenntartható jövőt.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás, videók és kiemelt kép: Design Terminal

search icon