571 millió euróra pályázhatnak a hazai cégek a LIFE programban
571 millió euróra pályázhatnak a hazai cégek a LIFE programban

A Föld napja alkalmából örömhír a vállalkozásoknak is, hogy a LIFE Program közzétette 2024-es új pályázati felhívásait. Ez az ez évi egyetlen pályázati csomag, tehát nem lesz idén több, ugyanakkor most van idő készülni, mert csak szeptemberben lesz beadási határidő.

A LIFE Program olyan közvetlen kezelésű uniós finanszírozási alap, amely a környezetvédelemmel, a természetvédelemmel és az éghajlatváltozással foglalkozik, és általános célja hozzájárulni egy fenntartható, körforgásos, energiahatékony, megújuló energia alapú, klímasemleges és a klímaváltozás hatásaival szemben ellenálló gazdaságra való átálláshoz.

A Program 2024-es felhívásai összesen 571 millió euró keretösszegben kerültek publikálásra, a pályázatok benyújtási határideje pedig szeptember közepe.

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) a „LIFE – Enhanced Capacity Building in Hungary” hároméves projektjének részeként a megjelent felhívásokkal kapcsolatban májusban tartja magyar nyelvű Információs Napját Budapesten, amelyről pontos információkat a későbbiekben közölnek hivatalos felületeiken. A LIFE programmal kapcsolatban bővebb információ az MFOI weboldalon érhető el.

A megjelent 32 új felhívás lehetőséget ad olyan hagyományos projektek benyújtására, amelyek a Program egyedi célkitűzéseinek elérésére, innovatív technikák, módszerek és megközelítések kidolgozására, bemutatására és előmozdítására irányulnak; illetve amelyek hozzájárulnak tudásbázis kialakításához és a legjobb gyakorlatok alkalmazásához.

Olyan stratégiai projektek benyújtása is lehetséges, amelyek támogatják a tagállamok hatóságai által kidolgozott környezetvédelmi vagy éghajlati stratégiák/cselekvési tervek regionális, többrégiós, nemzeti vagy transznacionális szintű végrehajtását, amelyet a konkrét környezetvédelmi, éghajlati vagy energiaügyi uniós jogszabályok vagy politikák írnak elő.

Ezek mellett támogatják a megújuló energiára való átállást is, többek között kapacitásépítés, információ- és tudásterjesztés, valamint figyelemfelkeltés révén.

Pilot projektek benyújtására is lehetőség nyílik a New European Bauhaus keretében. Itt olyan kulcsfontosságú kihívásokkal foglalkoznak, amelyek elősegítik, hogy Európa az első klímasemleges kontinenssé alakulhasson.

A felhívások további részletei és a pályázás konkrét feltételei a Funding and Tender Portalon érhetőek el. A pályázatok valamennyi jogi személy előtt nyitva állnak. Az Európai Bizottság támogató hatósága (CINEA) az érdeklődő pályázók számára április 23-26. között tartja a megjelent felhívásokkal kapcsolatos részletes online információs napját, melyre ezen a linken lehet regisztrálni.

Ha környezetvédelmi projekteken dolgozik, amely széles körű közösségeket inspirálhat és alkalmazható az EU más országaiban is, vegye fel a kapcsolatot az MFOI-val a life@mfoi.org e-mail címen, akik segítenek a hazai szervezeteknek a megfelelő uniós támogatási lehetőségek megtalálásában.

Természeti kincseink ismerete és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(MFOI)

Fotó: Stock photo

search icon