Biztosan új telefont akarok venni?
Biztosan új telefont akarok venni?

Majdnem 6 éve nyúzom az iPhone-om. Ezalatt bejártuk együtt a fél világot. Hóban, fagyban, hőségben és esőben kalandoztunk, fotóztunk és videóztunk. Könyvtárnyi szöveget olvastam, cseteltem éjjel és nappal, és persze telefonáltam rengeteget. Egy ideje viszont – lélekben – elkezdtem hűtlen lenni hozzá: belém fészkelt a gondolat, hogy ideje lenne lecserélni egyébként hibátlanul működő társamat. Zöld újságíróként úton-útfélen azt hirdetem, hogy a tudatos döntések tehetik jobbá (menthetik meg?) a világot, kénytelen vagyok tehát magamat és szeretett telefonomat is alávetni a vizsgálatnak: biztos, hogy új telefonra van szükségem? Nézzük meg, milyen szempontokat szükséges mérlegelni egy ilyen döntés meghozatalához!

Napold el a vásárlást!

A (túl)fogyasztás vágya belénk van kódolva. Naponta képesek vagyunk elcsábulni, az impulzusvásárlásra pedig a kereskedők is keményen rájátszanak. Épp ezért az első és legfontosabb lépés, hogy adj időt magadnak, halaszd el a vásárlást. Néhány nap elég lehet arra, hogy racionálisan végig tudd gondolni, biztosan szükség van-e a váltásra. Az alábbiakban pontokba szedem azokat a szempontokat, amelyek segítenek nekem a tudatos döntés meghozatalában.

Elfogyott a tárhelyem

Apple termékeket használok, sajnos az életem folyamatos versenyfutás a tárhelyért. Ha androidos lennék, akkor persze egy SD-kártyával megoldhatnám a problémát. De ez is csak ideig óráig jelentene megoldást, mert az ember már csak olyan, hogy bármilyen térbe helyezzük is, azt megpróbálja kitölteni. De valóban le kellene cserélnem a telefonomat ezért? Mi lehet az alternatív megoldás?

hasznosítsd újra a telefonod

A felhőtárhelyek jó megoldást jelenthetnek, bármilyen eszközünk is legyen. Ezek jellemzően havidíjas szolgáltatások, nem is túl drágán. Persze, ha egyszer belelépünk ebbe a folyóba, akkor már nemigen van út vissza a szárazföldre, legfeljebb egyre nagyobb csomagok felé lépkedünk majd, és leszünk egyre vizesebbek (lásd terek kitöltése). Ha azonban egy kicsit számolunk, kiderül, hogy még ez is jobb, mint egy új telefon. Nézzük csak!

Az Apple iCloud+ szolgáltatásában 50 GB tárhelyet 299 Ft-ért, 200-at 899 Ft-ért, 2 TB-ot pedig 2990 Ft-ért vásárolhatunk. Ugyanez a Google One szolgáltatása esetében: 100 GB/690 Ft, 200 GB/1090 Ft és 2 TB/3590 Ft. Hétköznapi használatra az alapcsomag bőven elég lehet legtöbbünk számára. Ez a következő 5 évre tehát összesen 17 940 Ft lenne az Apple szolgáltatása, illetve 41 400 Ft a Google ajánlata alapján.

A másik alternatíva az, hogy végre rászánhatnék az életemből 2-3 napot, hogy az elmúlt év, évek, évtizedek digitális fotótermése között rendet vágjak. Ha ezt megtenném, akkor ingyen és bérmentve kihúzhatnám ezt a pontot a listámról.

Kevés az akkumulátor üzemideje – és egyre csak fogy!

Az elmúlt 6 évben kétszer cseréltettem akkumulátort. Ez nagyjából 10 ezer forintos költséget jelentett alkalmanként, de az érzés felbecsülhetetlen volt a művelet után. Újra az éreztem, hogy kezemben a világ, a telefon alig merült, simán kibírt egy napot is, az iPhone SE akkumulátora eleve kicsi, ahogy a telefon is. Az öröm viszont nem tartott túl soká. Néhány hónap múlva megint úgy döntött az üzemidő, hogy márpedig nem hajlandó két feltöltés között néhány óránál tovább bírni. Ez viszont megint nem az a pont, ami miatt le kellene cserélni a telefonunkat, ha az amúgy jól működik.

telefon akkumulátor-csere
Egy akkumulátor cseréje a legtöbb esetben csak perceket vesz igénybe a szakszervizekben

Már csak azért sem, mert ez egy új telefon esetében sem lenne másképp. A lítiumion-aksik kapacitása nagyjából két év után kezd drasztikusan csökkenni. Teljesen mindegy, milyen telefonról beszélünk, így történik. Mit tudok ezzel kezdeni? Újra kicseréltetem az aksit, nagyjából 1,5 vagy 2 évente, újabb 10 ezer forintért. Ez a következő 5 évben 2 akkumulátorcserét jelent kb. 20 ezer forintért (vö. új iPhone ára).

Emellett (vagy a bátraknak ehelyett) a necces szituációk elkerülésére mindig van nálam töltőkábel, amely ráadásul ismerkedésre és a barátságok elmélyítésére is alkalmas eszköz, lévén mások is veszettül merülnek, és hajlamosak megfeledkezni a töltőről. Ezenfelül egy powerbank is velem utazik, ha huzamosabb időre szakadok ki a konnektorok nélküli valóságba. Utóbbi ára 5 ezer forint környékén kezdődik, itt most számoljunk egy 15 ezres darabbal.

Lassul a telefon, hosszan töltenek az appok

Nagyon szubjektív ponthoz érkeztünk, ráadásul az első, ahol nincs alternatív megoldás. Ha nem tudsz megbarátkozni a helyzettel, akkor megérett az idő a cserére. Én még emlékszem arra, hogy megboldogult Pentium I-es gépemen úgy 35–50 másodperc volt minden „loading” a Half-Life című remek akciójátékban az előző évezred utolsó éveiben. Ez ugyan kiragadott példa, de a lényeg: nagyon sok lassan betöltő szoftverrel volt dolgom életem során. Ha nagyon összeszorítom a fogam, talán kibírom, hogy kattintás (pöccintés, koppintás, bökés?) után nem „azonnal”, hanem 1-2-3 másodperces ráhagyással indulnak el az appok. Ez egyéni mérlegelés kérdése, de fontos látni, hogy 6 éves telefonom az appok többségével simán elboldogul.

A szoftvertámogatás hiánya

Bármelyikünk telefonjában több kraft van, mint amennyivel a NASA a teljes holdra szállást megoldotta. Ráadásul a saját és a környezetemben lévő mobilokból kiindulva, a tartósságuk is vállalható, ha vigyázunk rájuk. A mai 1-2 éves ciklusnál tehát sokkal tovább használhatnánk őket, és a teljesítményük is rendben lenne még hosszú évekig. Mindezzel egyetlen probléma lenne: csökkenne a gyártó profitja.

Erre találták ki a szoftvertámogatást, illetve ennek megvonását. Az előző telefonom egy Windows rendszerű készülék volt. Anno azt is azért kellett lecserélnem, mert kirúgták alóla a szoftveres lábat. Ahogy erről a tervezett elavulásról szóló adásunkban beszéltünk, a hardveres elavulás mellett/helyett manapság a gyártók a szoftverrel oldják meg a kérdést. A régebbi készülékek egyes új fejlesztéseket már nem kapnak meg, és egy idő után az applikációkhoz tartozó frissítéseket sem tudjuk majd letölteni. Hogy ez mennyiben jelent problémát, az megint szubjektív kérdés, lévén mindenki más applikációkat használ. Az iPhone esetében a szoftveres támogatás a készülék megjelenése után nagyjából 5 évig biztosított. Andorid fronton a helyzet valamivel bonyolultabb, de az átlag mobil jellemzően 2-3 évnél tovább nem támogatott. Ezt a problémát az EU döntéshozói is kiszúrták. Az Európai Bizottság akár már idén elfogadhatja a tervezetet, melynek keretében az androidos telefonok esetében is 5 évre tolnák ki a kötelező szoftveres támogatás idejét. Azt persze fontos megjegyezni, hogy a támogatás megszűnte után is használható marad a telefon.

Átlagfelhasználóként nem kell, hogy ez legyen a döntő szempont. Amíg használni tudjuk a telefont és az egyes funkcióit, addig emiatt nem kell cserélnünk.

Gyenge a kamera

Haha! – mondhatná bárki, akinek volt a kezében 3,2 megapixeles, féltéglányi digitális kamera a kétezres évek elején. Vagy éppen ugyanekkor VGA-kamerás mobiljával menőzött az ismerősei előtt. Az, hogy manapság már több mint 100 megapixeles egy átlagos kamera, amivel a vaksötétben is remek fotók készülhetnek, csak egy dolgot bizonyít: a gyártók ráleltek a mobilok egyetlen olyan pontjára, ahol valódi, jelentős fejlesztés nélkül is komoly marketingsikereket lehet elérni.

Ne legyen kétséged afelől, hogy bármely, az elmúlt években vásárolt telefon kamerája alkalmas egy átlagos felhasználó igényeinek kielégítésére. Ha nem átlagos felhasználó vagy, akkor úgyis fényképezőgéppel dolgozol, vagy a meglévő telefonod csúcsmobil, tehát csúcskamerával. Nincs tehát okod a cserére.

telefonnal készül a fénykép
Átlagos igényekre tökéletesen megfelel egy régebbi telefon kamerája is.

Most akkor váltsak vagy ne váltsak?!

Nem lehetek naiv, tudom, hogy egy csomó ember számára a telefon presztízskérdés. Bizonyos körökben ciki egy régi telefonnal futni. Ha te is ilyen vagy, akkor valószínűleg a cikk nem neked szólt. Ha viszont az is fontos, hogy egy használati tárgyat használati tárgyként használva elégedett legyél, akkor érdemes lehet a fentiek alapján végiggondolni: biztosan új telefonra van szükséged? Nem lehet, hogy néhány kompromisszummal még évekig tudnád használni a mostanit? A választ neked kell tudnod. Segítségül összegyűjtöm a fent említett életciklus-hosszabbító trükkök összértékét, három évre vetítve:

  • Akkumulátorcsere (1 alkalommal): kb. 10 000 Ft
  • Felhőtárhely (200 GB) 36 hónapra: 39 240 Ft (Android) és 32 364 Ft (iPhone)
  • 256 GB SD kártya (Android esetében): kb. 18 000 Ft
  • Powerbank, vésztöltő: kb. 15 000 Ft

+1 érv, hogy ritkábban cseréld a telefonod

Kütyüink olyan értékes és ritka nyersanyagok felhasználásával készülnek, melyek kitermelése veszélyeztetheti a környezetet, és emberek kizsákmányolásával, gyerekmunkával járhat, ahogy ezt számos eset bizonyítja. Eszközeink újrahasznosítása részben megoldást kínálna ezekre a problémákra, de az e-hulladék reciklálása egyelőre gyerekcipőben jár. 2020-ban fejenként átlagosan 7,3 kg e-hulladéktól szabadultunk meg, de ennek csupán 17,4%-át hasznosították újra.

Add el, add oda, passzold vissza!

Ha úgy érzed, végérvényesen eljárt az idő a telefonod helyett, első körben megpróbálhatod eladni vagy odaadni valakinek, aki még használhatja. Egyre több elektronikai áruház hirdet csereprogramot, ahol szintén leadhatod a készüléket, cserébe akár árengedményt is kaphatsz egy új telefonra, de a semminél még az is több, ha szimplán csak leadod elektronikai hulladékként. A főemlősök védelmével foglalkozó Jane Goodall Intézet évek óta futtatja „Passzold vissza tesó” című kampányát, melynek keretében az ország számos pontján szintén gyűjtik a mobilokat. És ha már belevágtál az újrahasznosításba: egy idei kutatás szerint a magyarok 63%-a őrizgeti a fiók mélyén régi telefonjait. A bennük található értékes nyersanyagok, illetve például az akkumulátorban fellelhető veszélyes anyagok miatt ezeket is érdemes elindítani az újrahasznosítás útján.

search icon