Vegyük vissza az irányítást digitális eszközeink felett!

Vegyük vissza az irányítást digitális eszközeink felett!
Vegyük vissza az irányítást digitális eszközeink felett!

Az okostelefonok és a közösségi média egyre meghatározóbb szereplőivé válnak az életünknek. Nem haszontalanok, használatuk előretörése mégis többet vesz el az életünkből, mint amennyit hozzátesz. Tegyük hát a helyükre őket! – Cal Newport Digital minimalism című könyvének ajánlója.

Life-hackek helyett filozófia

A szerző egyik legfontosabb gondolata az, hogy a digitális eszközeink olyannyira eluralták az életünket, és olyannyira rendszerszintű kérdésről van szó, hogy az egyszerű life-hackek nem vezetnek érdemi eredményre. A feladat az, hogy tegyük helyükre a technológiákat: állítsuk őket a szolgálatunkba ahelyett, hogy mi válnánk a szolgáikká! Az író szerint valamiféle filozófiára van szükségünk ahhoz, hogy valóban gyümölcsöző legyen a technológiáinkhoz fűződő viszonyunk. Ezt a filozófiát alapozza meg a könyv, de mindenkinek magának kell megtalálnia a saját útját. Ahhoz azonban, hogy ezt az utat megtaláljuk, le kell térnünk arról, amelyen most járunk. Körbe kell néznünk, de ezt nem lehet száguldva csinálni. Félre kell állnunk, ki kell emelnünk a tekintetünket a fénylő képernyő bűvköréből: szünetet kell tartanunk.

Sokszor teljesen beszippant a képernyő, életkortól függetlenül.
Kép: canva

Padlófék és digitális szanálás

A könyv azt javasolja, egy hónapra szálljunk ki: nullázzunk le gyakorlatilag minden olyan digitális, különösen online tevékenységet, amelynek elhagyása nem okoz tartós károkat a magánéletünkben és a szakmai tevékenységünkben. Magyarul: a laptopon végzett munka és a kikerülhetetlen egyeztetések beleférnek, az unaloműző közösségimédia-görgetés és a sorozatnézés viszont nem. A tágabb kereteken belül a pontos szabályok kialakítása az olvasó dolga.

Ha csupán elhagynánk ezeket, igen kellemetlenül éreznénk magunkat; itt azonban nem áll meg a javaslat. A felszabaduló időnket értékes tevékenységekre kell szánnunk. Meg kell találnunk azt, hogy mi az, ami igazán hozzátesz az életünkhöz. Például zenéljünk, olvassunk könyveket, szervezzünk személyes találkozásokat, rajzoljunk, kertészkedjünk! És időnként legyünk egyedül a gondolatainkkal!

Az online írásbeli kommunikáció – emojik ide vagy oda – silány helyettesítői a valódi emberi érintkezésnek. A szerző szerint a telefonbeszélgetések és a videochatek már sokkal jobbak, hiszen legalább a hanglejtést vagy a mimikát érzékelhetjük.

Nem a digitalizáció a baj, hanem a mértéktelenség.
Kép: canva

Technológiaellenesség?

Newport nem amellett érvel, hogy kukába minden digitális vívmánnyal. Újra és újra kikezdi azonban kultúránk egyik alapvető tévedését: hogy a több jobb lenne. Szerinte az, hogy a digitális eszközök valódi előnyöket is nyújtanak, sok esetben arra a hibás következtetésre vezet, hogy azt hisszük: a több használat több előnnyel jár, és közben nagyvonalúan megfeledkezünk a gyűlő hátrányokról. A szerző azt sem tagadja, hogy a rendszerszintű okok és a nagyvállalatok működési logikája is ott állnak a háttérben, és alapjaiban határozzák meg a kütyühasználtunkat. Azonban úgy látja, hogy van lehetőségünk, és érdemes is változtatni. 

Próbáld ki a digitális detoxot, akár a barátaiddal!
Kép: canva

Mitől ökológiai a könyv?

Ritkán van szó erről, de a digitális tevékenységeink ökológiai lábnyoma is tetemes. Ha pedig még arra is kitérünk, hogy mennyire ki vagyunk téve a marketingnek ezeken a felületeken, és ezek mennyi hasonlítgatási alapot adnak – így szítva a többre vágyásunkat –, még egyértelműbb, hogy a mérsékelt használat irányába kellene elmozdulnunk.

A szerző szemlélete közel áll az ökológiai gondolkodáshoz:

  • Elismeri, hogy a több nem mindig jobb, és fontos az „elég” fogalma. Ahogy a könyv címe is mutatja, a minimalizmus, az önkéntes egyszerűség megközelítése meghatározó.
  • Az emberi jóllét fontos forrásainak elsősorban nem anyagi feltételeket tekint, hanem többek között az emberi kapcsolódást, a belső motiváció követését, az emberen túli élővilágba merülést (melyekhez nem nélkülözhetetlen az ökológiai pusztítás).
  • Nem utolsó sorban – követve a mérsékelt használat elvét – csökkenti a digitális ökológiai lábnyomunkat, beleértve az energiafogyasztásunkat.

Érdemes elolvasni és meríteni belőle.

A bemutatott könyv címe: Cal Newport: Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World.

Kiemelt kép: canva

search icon