Hogyan csökkentsük digitális lábnyomunkat?
Hogyan csökkentsük digitális lábnyomunkat?

A digitális korszaknak köszönhetően sikerült csökkentenünk a fizikai erőforrások, például a papírhoz használt fa fogyasztását, de az eszközök fenntartása és működtetése, a felhőalapú tárolás, az adatközpontok üzemeltetése során keletkező kibocsátások összege igen magas. Az internettel és az online szolgáltatások folyamatos növekedésével digitális lábnyomunk is növekszik.

Ugyan az internet adatai alapvetően láthatatlanok, mégis világszerte hatalmas központokban kell feldolgozni és tárolni őket, amelyek éjjel-nappal üzemelnek, hogy az információkat oda-vissza küldhessük a digitális eszközeink között. Az egyetlen gombnyomással elérhető digitális világunk valójában komoly mennyiségű hulladékot és károsanyag-kibocsátást termel. 

Jelenleg a világon 2,5 milliárd ember használja az internetet, és ez a szám egyre csak nő, így a digitális világból származó szén-dioxid-kibocsátás is növekedni fog. A Climate Care globális nonprofit, környezeti és társadalmi hatású vállalat szerint az internet éves energia- és szénlábnyoma 830 millió tonna szén-dioxidot jelent, ami a globális szén-dioxid-kibocsátás nagyjából 2%-át teszi ki. Jelenleg a globális digitális lábnyom ugyanannyi, mint a légi közlekedésé, de valószínűleg nemsokára meghaladja azt. 

Az online világ kibocsátásának nagy része elsősorban a technológiai vállalatoktól ered, melyeknek számtalan szervert, számítógépet és telefont kell gyártaniuk és szállítaniuk. Ez nemcsak hatalmas mennyiségű erőforrást és energiát igényel a gyártási folyamat során, hanem hatalmas mennyiségű kibocsátást is felszabadít. Az eszközöket működtetni és hűteni kell, amihez legtöbbször az áramot olyan hálózatból nyerik, amely szén-, gáz- vagy olajtüzelésű, nem pedig megújuló energiából származik, ami ismét növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

Amikor elektronikus eszközeinket internetes böngészésre használjuk, az kibocsátással jár. Ennek oka, hogy minden egyes keresés számtalan szerver használatát igényli, amelyek oda-vissza küldik az információkat. A Climate Care szerint egyetlen Google-keresés 0,2 és 7 gramm közötti szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet, 7 gramm annyi, mintha egy autó 52 métert menne.

Bár a digitális eszközök használata és a világhálón való szörfözés kiküszöbölhetetlen része a modern kornak, van néhány tipp, amit követhetünk a digitális lábnyomunk csökkentése érdekében. 

Az elektronikus eszközök alvó üzemmódba állításával, kikapcsolásával, továbbá képernyőink fényerejének 30%-kal való csökkentésével jelentős mennyiségű energiát tudunk megtakarítani. Az internetes platformokon az adattovábbítás engedélyezésének megtiltásával is hozzá tudunk járulni a digitális lábnyomunk csökkentéséhez. 

A zene- és videostreameléshez hatalmas mennyiségű adatot kell oda-vissza továbbítani a szerverekről, ami rengeteg energiát és károsanyag-kibocsátást emészt fel, szemben a letöltéssel.

Mindannyian tudatos döntéseket hozhatunk online lábnyomunk minimalizálása érdekében, de az egész rendszerre kiterjedő változásra van szükség, ha hatékonyan akarunk küzdeni az egyre inkább digitalizált világból elkerülhetetlenül eredő növekvő kibocsátások ellen. 

A Wholegrain Digital egy tervezéssel foglalkozó ügynökség, amely jótékonysági, nonprofit szervezeteknek, vállalkozásoknak segít gyors, felhasználóbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és nagy teljesítményű weboldalakat létrehozni. Ez a cég kifejlesztett egy weboldal szén-dioxid-kalkulátort, amely segít a felhasználóknak és a vállalatoknak abban, hogy megértsék, milyen hatással vannak a webhelyeik a bolygóra, és megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel fenntarthatóbbá tehetik a webhelyeket. 

(Forrás: greenqueen)

search icon