Kertészkedés bárhol? Mutatjuk, hogyan fogj hozzá!

Kertészkedés bárhol? Mutatjuk, hogyan fogj hozzá!
Kertészkedés bárhol? Mutatjuk, hogyan fogj hozzá!

A március már dörömböl az ajtónkon! Ezt a hónapot minden kertész epekedve várja: végre elkezdődhetnek a kerti munkálatok! A kertben pedig az a legjobb, hogy rengetegféleképpen okozhat örömet. Mindig újabb és újabb technikákat próbálhatsz ki, új növényeket és lehetőségeket láthatsz benne. Mi arra buzdítunk, hogy vágj bele, akár a negyediken, akár kertes házban laksz!

A kertészkedés alkotó folyamat, közben az ember és a természet együttműködéséből valami nagyszerű jön létre. A növényekről való gondoskodás, fejlődésük nyomon követése egyre többeket vonz a szabadba. Legnagyobb örömünkre pedig egyre többen választják a vegyszermentes, a természettel összehangolt kertészkedés alternatíváit.

A kert gyarapítása, igazi élettérré alakítása sokak számára nem létszükséglet, hanem szerethető és hasznos hobbi. Ahhoz, hogy mindezt kiélvezhesd, nem kell óriási kert, hanem elég lehet egy balkon vagy akár egy napsütötte ablakpárkány.

palánták
Márciusban ideje nekiállni a magok elültetésének!

Komposztálás = minden?

A komposztálás bárhol megvalósítható. A folyamat hosszadalmas, de az eredmény kézzelfogható: a természet segítségével létrehozod a porhanyós, egészséges és termékeny talajt, amelyben aztán nincs növény, amely ne érezné jól magát.

De hogyan is vágj bele, és mikre figyelj? Kezdjük egy gyorstalpalóval!

magaságyás eper
Magaságyást többféleképpen is építhetsz.

Hogyan építs magaságyást?

Ha a tökéletes talajjavító már megvan, növényeid helyét is érdemes előkészíteni. Ha nincs lehetőséged szabadföldbe ültetni, a magaságyás a legjobb cimborád lehet. Elsőként is tudd, hogy milyen növényt szeretnél az ágyásba, és milyen növénytársításokat képzelnél el melléjük! Válaszd ki a tökéletes helyet és alapanyagot a magaságyásodnak, de mindig alkalmazkodj a körülményekhez!

Hogy milyen tanácsokat érdemes még megfogadnod? A Más Kert segítségével megmutatjuk neked a magaságyás építésének legfontosabb szempontjait!

Mikrozöldek: remek megoldás, ha kevés a helyed

A mikrozöldek termesztése azért is felüdülés, mert nem kell velük kivárni a tavaszi, nyári időszakot: már télen is igazi tápanyagot szolgáltathatnak a szervezetednek, ráadásul élvezet rájuk nézni és gondoskodni róluk.

Egy talpalatnyi hely elegendő ahhoz, hogy tökéletes és egészséges mikrozöldeket nevelj. Hogy hogyan kezdj hozzá? Mutatjuk!

nő erkély növények ültetés
A balkonkertészkedés számtalan lehetőséget rejt magában.

Permakultúra az erkélyen

Egy lelkes kertésznek nincs szüksége nagy helyre ahhoz, hogy földi paradicsomot hozzon létre. Persze isteni egy nagy kert, ahol tervezhetjük a hatalmas ágyásokat, a virágos védősávokat vagy a többfunkciós sövény és a gyümölcsösök kombinációját. Azonban ha az erkély vagy a gang adja a fő terepet a kiskert megvalósításához, nem kell lemondanod a kert nyújtotta örömökről. Sőt! A balkon csodás lehetőségeket nyújt, ezt be is bizonyítjuk!

Ha kertészkedsz, és megosztanád a tapasztalataid, vagy további tippekre vágysz, kövess minket a közösségi médiában is!

search icon