Tarolt a kertészkedés! – 2021 kedvencei a Greendexen

Tarolt a kertészkedés! – 2021 kedvencei a Greendexen
Tarolt a kertészkedés! – 2021 kedvencei a Greendexen

Szívesen olvasgatnál az ünnepek alatt? A kertészkedés volt az egyik kedvenc témátok 2021-ben, ezért összegyűjtöttük nektek az év legolvasottabb cikkeit a témában. Kellemes időtöltést!

Egyre többen érdeklődnek a kertrendezés, a kerti munkálatok iránt, és ezen belül is különösen nagy figyelmet kap a permakultúra. 

A szerkesztőségben nagyon szeretjük ezt a témakört, hiszen a természetes környezet mindannyiunkhoz nagyon közel áll. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy összegyűjtjük az esztendő legolvasottabb kertészkedős anyagait nektek egy nagy csokorba, hogy ha lemaradtatok volna valamiről év közben, most legyen lehetőségetek olvasgatni.

Az ünnepek alatt mindenkinek kicsit több ideje van: miért is ne tervezgethetnéd a jövő évi kerted karácsonykor? Lássuk, mely cikkeket szerettétek a legjobban!

1. Cseréld a gyepet erdőkertre!

Az erdőkert nem új keletű fogalom, azonban annál több új rajongója van! A kertészkedés ezen formájának szinte csak előnyei vannak:

  • élőhelyet biztosít,
  • élelmiszert ad neked és a kertedben lévő élőlényeknek,
  • kialakítását követően kevés energiabefektetést igényel,
  • egy élettől lüktető oázist hozhatsz létre a kertedben,
  • visszaadhatsz egy darabka földet a természetnek, miközben a növényeid meghálálják majd a különleges, vegyszermentes gondoskodást.

Hogy mi is az az erdőkert, és hogyan alakíthatod ki? Az év legolvasottabb kertészkedéssel foglalkozó cikkében minden kérdésedre választ kaphatsz!

2. A permakultúra több mint mezőgazdaság

Szorosan kapcsolódik az erdőkerthez a permakultúra fogalma is. Több cikkünkben is tárgyaltuk ezt az irányzatot, hiszen a mezőgazdasági termelésnek ez az ága nemcsak önellátó gazdálkodást, hanem ökológiai szemléletet is jelent.

Magyarországon is szaporodnak a kezdeményezések permakultúra létrehozására, és egyre többen gazdálkodnak ezt a szemléletet követve.

De miért olyan fontos, hogy egy kertész megismerkedjen a permakultúra fogalmával? A tudatos tervezésről ebben a cikkünkben olvashatsz!

3. November a magaságyás-építés hónapja – interjú Skultéti Bernadettel, a MÁS Kert vezetőjével

A kis vagy rossz talajú kertek nagy barátja a magaságyás. Ez nem véletlen! A hazai kiskertek nagy barátja főként ősszel aktuális téma, de tavasszal is foglalkozhatsz a tervezéssel és a kivitelezéssel.

Ennek apropóján beszélgettünk Skultéti Bernadettel, a MÁS Kert vezetőjével.

4. Élelmiszer-önrendelkezés a városban? Igen, lehetséges!

Nem csak a nagy kertekben lehet vitamindús és egészségtől duzzadó zöldségeket termeszteni! Elég egy balkon vagy egy szuper közösségi kert ahhoz, hogy friss zöldség vagy gyümölcs kerülhessen az asztalodra. Akkor sincs gond, ha nincs erkélyed: akár a lakásban is termesztheted a finomságokat!

Hogy hogyan lehetséges mindez? Az év egyik kedvenc cikkében minden lehetőséget számba vettünk!

5. Október? Itt az ideje levendulát ültetni!

Nemcsak a zöldség-gyümölcs témaköre tarolt idén, hanem az egyik kedvenc gyógynövényünké is, a levenduláé! Habár a növény nem kényes, ültetése során mégis érdemes odafigyelni néhány fontos szempontra.

Házi praktikák, ültetés és gondozás: a gyönyörű lila virágú növényről mindent megtudhatsz ebből a cikkből!

search icon