UNESCO: A Nagy-korallzátony kerüljön fel az éghajlatváltozás miatt veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára
UNESCO: A Nagy-korallzátony kerüljön fel az éghajlatváltozás miatt veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) bizottsága szerint a világ legkiterjedtebb korallzátonyrendszerét, az ausztrál Nagy-korallzátonyt a klímaváltozás hatása miatt fel kell venni a „veszélyeztett” listára. Ausztrália évek óta küzd azért, hogy az északkeleti partjainál fekvő és a turisták egyik fő látványosságának számító Nagy-korallzátony ne kerüljön fel a listára, ami a világörökségi státusz elvesztéséhez vezethet.

Richard Leck, a WWF Ausztrália óceánokért felelős vezetője szerint a bizottság ajánlása erőteljes üzenet, hogy a kormánynak fokoznia kell az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítéseit.

Sussan Ley környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy Canberra konzervatív kormányát biztosították arról, hogy az ENSZ július előtt nem tesz ajánlást a zátonyról. A miniszter úgy véli, a politikai döntés született és az ENSZ szerve nem vette figyelembe a világ legnagyobb korallzátonyának védelmére fordított dollármilliárdokat.

Ley ugyan nem részletezte, de egy kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Ausztrália úgy véli, hogy Kína a felelős a javaslatért, hiszen kínai tisztviselők három bizottságban is befolyással bírnak, míg egy kínai törvényhozó a világörökségi bizottság elnöke.

Az ajánlást az ügynökség jövő hónapban Fuzhou-ban tartandó virtuális ülésén fogják megvitatni, ahol a szakértők arról is döntenek, hogy a „veszélyeztetett” listára felkerüljenek-e olyan helyszínek, mint a nepáli Katmandu völgye, valamint Velence és Budapest.

Az UNESCO figyelmeztetése nem is lehetne egyértelműbb, a Nagy-korallzátony veszélyben van, mert a Morrison-kormány nem tesz lépéseket az éghajlatváltozás ellen. A Morrison-kormánynak komolyan kell vennie a környezet védelmezőjeként betöltött szerepét, és ebben az évtizedben 75 százalékkal kell csökkentenie a kibocsátást, hogy a zátony harci esélyt kapjon.

– mondta Martin Zavan, a Greenpeace Australia Pacific szóvivője közleményében

Az UNESCO már évek óta szorgalmazza, hogy a zátony kerüljön fel a veszélyeztetettségi listára, és már 2015-ben megjegyezte az aggasztó kilátásokat. Miközben elismerte Ausztrália erőfeszítéseit a zátony minőségének javítására és a pénzügyi kötelezettségvállalásokat, „a legnagyobb aggodalommal és sajnálattal állapította meg…, hogy a terület ökoszisztémájának hosszú távú kilátásai tovább romlottak a rosszról a nagyon rosszra”.

A Proceedings of the Royal Society Journal című folyóiratban tavaly októberben közzétett tanulmány szerint a zátony koralljainak fele elpusztult az elmúlt 25 évben.

(Reuters)

(fotó: pixabay – alicia3690)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon