Ez lehet a megoldás a vadgázolások megelőzésére!
Ez lehet a megoldás a vadgázolások megelőzésére!

Egyelőre 80 százalék pontossággal működik az a rendszer, amely a mesterséges intelligencia segítségével időben riaszthatná az autóvezetőket ahhoz, hogy elkerülhessék a vadgázolásokat.

Egyre nagyobb teret hódít mindennapjainkban a mesterséges intelligencia. Brazil kutatók most éppen azon dolgoznak, hogy a vadvilág, egyúttal pedig az autóvezetők védelmére használják – írja a Sokszínű Vidék az Earth tudósítása alapján. Brazíliában nagyszámú állat pusztul el az utak mentén, évente 475 millió, azaz napi 1,3 millió példány leli halálát ilyen módon. Az ütközések nemcsak számukra, hanem a közlekedők számára is veszélyt jelentenek. Egy valós idejű riasztási rendszer azonban nagyban csökkenthetné mindezt.

A kutatók stratégiai szempontok alapján elhelyezett kamerákkal és az azok képét valós időben, folyamatosan elemző szoftverekkel végeznék az állatok felismerését. Ezek rögtön üzenetet küldhetnek a sofőr telefonjára vagy akár a műszerfalon lévő képernyőre is. A fejlesztéshez a tudósok több mint 1800 nyilvánosan elérhető képet használtak fel a közúti gázolások által leginkább fenyegetett fajokról.

A szoftver jelenleg 80 százalékos pontossággal működik, így egyelőre természetesen nem helyettesíti a vezető figyelmét, de kiegészítheti azt. További hiányosság, hogy az éjjeli felismerés még gondot okoz a rendszernek.

A fejlesztők a jövőben szeretnék kiterjeszteni a kamerák hálózatát, esetleg bevonni már telepített útmenti kamerákat is. Az éles helyzetben történő teszteléshez a szakemberek a városok és útdíjszedő cégek együttműködésére számítanak. A figyelmeztető jelzések a már használatban lévő autós alkalmazásokba integrálva érkezhetnének a sofőrökhöz.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon