Védtelenül hagyta az unió a tengerek élővilágát
Védtelenül hagyta az unió a tengerek élővilágát

Több mint 200 tudós és természetvédő szerint az EU tengerei siralmas állapotban vannak, az Atlanti-óceán északkeleti részén vizsgált halállományoknak csupán egyharmada tekinthető jó állapotban lévőnek.

A hétfőn kiadott elemzés arra figyelmeztetett, hogy az EU-nak nem sikerült megállítania a tengeri biodiverzitás csökkenését Európa vizeiben, és a halászatot sem sikerült fenntartható szintre visszaállítania. A tudósok szerint az EU a kontinentális vizek 99 százalékát védtelenül hagyta az olyan tevékenységektől, mint a fenékvonóhálós halászat és az ipari méretű kitermelés, és csupán 1 százalékát jelölték ki „valódi” védett tengeri területként.

A tudósok és természetvédők – köztük Alexandra Cousteau, az Oceans 2050 alapítvány elnöke, Jacques Cousteau óceánkutató unokája, valamint Enric Sala, a National Geographic Society szakembere – azt sürgetik, hogy a tagállamok tiltsák be a fenékvonóhálós halászatot és az ipari halászatot az összes uniós védett tengeri területen. Nyilatkozatukban azt írták:

Napjainkban a EU védett területeinek 59 százalékán folynak ilyen tevékenységek, ami a határokon belül még gyorsabban pusztítja a veszélyeztetett fajokat, mint a közeli, védtelen területeken.

Tavaly egy Sala és mások által írt tanulmány szerint az óceánfeneket vonó halászhajók annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a teljes légi közlekedés.

A tudósok szerint az „alacsony hatású halászatra” való áttérés és az uniós vizek 30 százalékának 2030-ig történő védelme – beleértve 10 százalékuk szigorúan „tilalmi övezetként” történő védelmét – segítene a tengeri élet helyreállításában, valamint a kisüzemi part menti halászat és az általa biztosított megélhetés „újraélesztésében”.

(Forrás: The Guardian)

search icon