Az eddiginél több kell, hogy megmenthessük a tengerek halait
Az eddiginél több kell, hogy megmenthessük a tengerek halait

Az University of British Columbia, a Stanford Center for Ocean Solutions és a Berni Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint a globális halállományok nem lesznek képesek fenntartható szinten helyreállni, ha nem teszünk határozott lépéseket az éghajlatváltozás és a túlhalászás megállítása érdekében.

A tanulmányban a kutatók 1950 és 2100 között előrevetítették, hogy a különböző globális hőmérséklet-emelkedések és a halászati tevékenység különböző tartományai milyen hatással lehetnek a halak tömeg szerinti mennyiségére egy adott területen. Szimulációik szerint az éghajlatváltozás a vizsgált 226 tengeri régióból 103-ban a történelmi szinthez képest csökkentette a halállományt.

A természetvédelmi szempontúbb halászati gazdálkodás elengedhetetlen a túlhalászott halállományok helyreállításához az éghajlatváltozás közepette, de ez önmagában nem elég. Az éghajlatváltozás mérséklése elengedhetetlen ahhoz, hogy a halállományok helyreállítására vonatkozó terveink hatékonyak legyenek.

– mondja a kutatás vezető szerzője, Dr. William Cheung, az Institute for the Oceans and Fisheries (IOF) professzora

Mindez azt jelenti, hogy az eddig fenntarthatónak vélt fogási mennyiség (melyet jelenleg még jelentősen túllépnek a legtöbb régióban) elérése sem biztosíték arra, hogy az állományok regenerálódjanak. A tanulmány szerint 1,8 fokos felmelegedés esetén már a fenntartható fogási mennyiség betartása sem elegendő az állományok regenerálódásához.

A legrosszabb helyzetben Ázsia, a Csendes-óceán, Dél-Amerika és Afrika trópusi régiói vannak. Dr. Cheung szerint ezeken a helyeken „már egy enyhe, 1,5 Celsius-fokos emelkedés is katasztrofális hatással lehet”, főleg azokban az országokban, melyek a halászattól függenek az élelmiszerbiztonság, a bevételek és a foglalkoztatás szempontjából.

A legrosszabb forgatókönyv szerint, ha nem történik semmi a globális felmelegedés mérséklése érdekében, beleértve a nemzetközileg elfogadott célok teljesítését, és ha a fenntartható célokat meghaladó mértékű túlhalászás következik be, a halállományok világszerte a jelenlegi szint 36%-ra esnének vissza. Ezzel együtt Dr. Cheung szerint az éghajlatváltozás miatt nem valószínű, hogy a világ halállományai valaha visszatérhetnek a történelmi szintre. (news.ubc.ca)

search icon