Mostantól természetvédelmi törvény tiltja a lufieregetést Floridában
Mostantól természetvédelmi törvény tiltja a lufieregetést Floridában

Florida republikánus kormányzója, Ron DeSantis aláírta a lufitilalmi törvényt, amelynek értelmében már egyetlen léggömb elengedése is szemetelésnek számít.

A korábbi szabályozás szerint 24 óra alatt legfeljebb 9 léggömböt lehetett elereszteni, csak 10 lufi felett büntettek, az új törvény azonban már egy léggömb elengedését is tiltja. Eddig engedélyezték a biológiai úton lebomló léggömbök használatát, de a mostani tilalom azokra is vonatkozik. Kizárólag a hét éven aluli gyerekeket nem büntetik, ha elszáll a lufijuk.

A törvény indoklása szerint az elszabadult léggömbök az öt leghalálosabb tengeri hulladék közé tartoznak, és legalább 260 tengeri fajra jelentenek veszélyt – vagy azért, mert az állatok megeszik őket, vagy azért, mert belegabalyodnak a zsinórokba. A tengerbiológusok szerint a héliumos léggömbök több száz, vagy akár több ezer kilométert is megtehetnek, a vízbe esve pedig az áramlatok tovább sodorják őket. A lufik veszélyeire legutóbb tavaly év végén hívták fel ismét a figyelmet, ekkor azért, mert egy szoptató csőröscet pusztult bele egy csillagalakú léggömb elfogyasztásába.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a kipukkadt léggömbök több faj kedvelt táplálékára is hasonlítanak, a tengeri teknősök például előszeretettel fogyasztják őket, a lufi rugalmas anyaga viszont még veszélyesebb, mint a szilárd műanyag, mert könnyen elzárja az állatok beleit. A léggömbök hosszabb távon mikroműanyagokká esnek szét, ami valószínűleg szintén nem használ a tengeri élővilágnak.

Még rosszabb a helyzet a tengeri madarak esetében: az Ocean Conservation Society felmérése szerint az ő körükben a lufimaradványok számítanak a leggyakoribb szemét általi halálozási oknak, a Tasmaniai Egyetem kutatása alapján a lufi fogyasztása 32-szer nagyobb valószínűséggel okozza a madarak halálát, mint a kemény műanyagé.

Azért fontos, hogy a mostani szabályozás a biológiai úton lebomló lufikra is kitér, mert a felmérésekből kiderül, hogy ez is csak a greenwashingról szól: a vizsgált léggömbök az ígért időtartamon belül nem bomlottak le, és még azok is, amelyeket környezetbarátként hirdetnek, felesleges és elkerülhető környezeti terhelést jelentenek.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon