Eddig ismeretlen fajokra bukkantak a tenger mélyén
Eddig ismeretlen fajokra bukkantak a tenger mélyén

Több mint 100 korábban ismeretlen fajt és néhány sosem látott víz alatti hegyet találtak a tenger mélyén. A szakértők január 8. és február 11. között végeztek kutatásokat a chilei partokhoz közeli tengerfenéken, ez idő alatt pedig mintegy 53 ezer négyzetkilométernyi területet térképeztek fel.

Az expedíció során számos fotót és videót készítettek, amelyeken igen sok érdekesség látható: többek között egy vörös-tengeri varangy kézszerű uszonyokkal; furcsa, hosszúkás alakú tengerisünök; valamint egy ritka ostortintahal.

A kutatók egy víz alatti robot segítségével több mint 100 olyan fajt figyeltek meg, amelyek feltehetőleg újak a tudomány számára, köztük szivacsokat, tengerisünöket, korallokat, rákokat és puhatestűeket. A tengeri élőlényektől mintákat is vettek, amelyeket ezután tanulmányozni fognak, hogy megállapítsák, valóban eddig ismeretlen fajokról van-e szó. Ez a folyamat akár évekig is eltarthat.

Javier Sellanes, az expedíció vezetője elmondta, hogy eddig is számított rá, hogy új fajokkal találkozhat az óceán ennyire kívül eső, rosszul feltérképezett részein, de azt egészen döbbenetesnek tartja, hogy ilyen sok jött velük szembe.

Az új fajokon kívül eddig ismeretlen víz alatti hegyekre is bukkantak a tudósok, közülük a legmagasabb 3530 méteres. Ezt a képződményt Solitonak nevezték el, ami spanyolul azt jelenti, hogy magányos.

Bolygónk élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: 24.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon