A műanyagszennyezés a tengeri sünöknek is árt
A műanyagszennyezés a tengeri sünöknek is árt

A magas műanyagszennyezettsésű tengervízben nevelkedett tengeri sünök, köztük a cornwalli strandról begyűjtött példányok fejlődési rendellenességek miatt pusztulnak el, derült ki egy kutatásból. A tudósok megtermékenyített süntojásokat helyeztek különböző mennyiségű műanyagot tartalmazó tengervízbe. A kísérletben összehasonlították az újonnan készült műanyaggolyókat a Watergate-öbölben talált, nagy mennyiségű töredékekkel, és összevetették ezek hatásait is.

A tudósok azt találták, hogy a műanyaggyártótól vásárolt pelletekkel szennyezett vízben nevelt tengeri sünlárváknál mindhárom vizsgált koncentrációnál jelentős rendellenességek alakultak ki. A strandról begyűjtött, szennyezett vízben élő süncsemeték szintén elpusztultak, de csak legalább 10%-os szennyezettségi koncentrációnál.

A műanyagszennyezés által érintett lárvák fejlődési rendellenességeket mutattak, beleértve a csontváz, az ideg- és immunsejtek rendellenességeit

– mondta Dr. Eva Jimenez-Guri, az Anton Dohrn Zoológiai Állomás munkatársa.

Ez arra utal, hogy az újonnan gyártott műanyag, amely még mindig nagy mennyiségű adalékanyagot tartalmaz, kimosódik a vízbe, és így károsabb az élővilágra. Bár a tanulmányban vizsgált műanyag-koncentrációk ritkán fordulnak elő az óceánban, a legalacsonyabb, körülbelül 1%-os koncentráció már gyakrabban előfordulhat.

A kutatócsoportok, az olaszországi Anton Dohrn Állatkerti Állomás és a Nemzeti Biodiverzitás Jövő Központ, valamint a brit Exeteri Egyetem munkatársai korábban már megállapították, hogy a műanyag adalékanyagok károsíthatják a tengeri sün lárváit.

A mostani esetben  a károsodást a vízbe szivárgó cink magas koncentrációja okozta. A 10%-os PVC-szennyezésnek kitett lárváknak a testükön kívül fejlődött ki a bélrendszerük, míg az 5%-os és 1%-os szintek szintén végzetes rendellenességeket okoztak. Korábbi kutatásokból azonban a tudósok megállapították, hogy az ilyen részecskékről ismert, hogy számos tartósan megmaradó szerves szennyező anyagot gyűjtenek össze.

A kutatók, akik azonosították a szennyező anyagok által érintett géneket, már vizsgálják, hogy a tápanyagok okozhatnak-e hasonló rendellenességeket más fajokban, amelyek a fejlődés kulcsfontosságú korai szakaszaiban ugyanilyen érzékenységet mutatnak a környezeti szennyeződésekre.

(forrás: theguardian.com)

search icon